Doorgaan naar inhoud
Zijdezachte voeten

Zomervoeten zonder eelt: een complete gids voor zijdezachte voeten

Eelt op je voeten is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door druk en wrijving, vaak veroorzaakt door slecht passende schoenen of veel lopen. Hoewel eelt een beschermende functie heeft, kan het soms pijnlijk en onaantrekkelijk worden. Met de zomer in aantocht wil iedereen graag zachte, eeltvrije voeten om in open schoenen te kunnen paraderen. In deze blog delen we een uitgebreid stappenplan om eelt te verwijderen en bespreken we of het verstandig is om al het eelt te verwijderen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je gaat beginnen met het verwijderen van eelt van je voeten, is het handig om ervoor te zorgen dat je alles bij de hand hebt. Dan hoef je tussendoor niet meer op te zoeken en kun je ervoor zorgen dat je ook alles op voorraad hebt.

Wat je nodig hebt:

  • Een voetbad
  • Warm water
  • Epsom zout of een milde zeep
  • Een puimsteen of voetvijl
  • Eeltverzachtende crème
  • Vocht inbrengende crème
  • Sokken

Stap 2: Het Voetbad

Een voetbad is de eerste stap naar eeltvrije voeten. Het verzacht de harde huid en maakt het makkelijker om het eelt te verwijderen. Tegelijkertijd is het een heerlijk verwenmoment voor je voeten, want door een voetbad ontspannen je voeten meteen.

Hoe doe je dit?

Vul een voetbad of een grote kom die je voor handen hebt met warm water.

Voeg Epsom zout of een milde zeep toe. Zodat de voeten worden gereinigd en de eeltplekken al worden verzacht. Epsom zout helpt niet alleen de huid te verzachten, maar werkt ook ontstekingsremmend.

Laat je voeten 10-15 minuten weken. Dit zorgt ervoor dat de harde huid zachter wordt en makkelijker te bewerken is.

Stap 3: Verwijderen van Eelt

Nu je voeten goed geweekt zijn, is het tijd om het eelt voorzichtig te verwijderen. Het is hierbij wel belangrijk dat je voorkomt dat je de huid niet beschadigt.

Droog je voeten voorzichtig af met een handdoek.

Gebruik een puimsteen of voetvijl om het eelt te verwijderen. Werk in cirkelvormige bewegingen en wees niet te ruw om beschadiging van de gezonde huid te voorkomen.

Focus op de plekken waar het eelt het dikst is, zoals de hielen, bal van de voet en de zijkanten van de grote teen.

Spoel je voeten af en droog ze goed af. Vergeet de ruimte tussen de tenen niet goed te spoelen en af te drogen.

Mocht het verwijderen van eelt op deze manier lastig gaan dan kan je een speciale eeltweker gebruiken. Die maakt het eelt nog zachter waardoor het makkelijker te verwijderen is.

Stap 4: Verzorging van de voeten

Na het verwijderen van het eelt, is het belangrijk om je voeten goed te verzorgen om verdere eeltvorming te voorkomen.

Hoe doe je dit?

Breng een eeltverzachtende crème aan op de behandelde plekken. Deze crèmes bevatten vaak ingrediënten zoals salicylzuur, ureum of melkzuur die helpen de huid zacht te houden.

Masseer de crème goed in zodat deze diep in de huid kan trekken.

Breng daarna een vocht inbrengende crème aan over je hele voet. Dit helpt de huid gehydrateerd te houden en voorkomt dat het eelt snel terugkomt.

Draag katoenen sokken om de vocht inbrengende crème beter te laten intrekken en te voorkomen dat je voeten glibberig worden.

Stap 5: Preventie

Het verwijderen van eelt is slechts een deel van het proces. Het voorkomen van nieuwe eeltvorming is net zo belangrijk om te voorkomen dat je steeds opnieuw eelt moet verwijderen.  Dit zijn dingen die je kunt doen om eeltvorming te voorkomen:

Draag goed passende schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen de juiste maat hebben en voldoende steun bieden. Vermijd hoge hakken en smalle schoenen die drukpunten kunnen creëren.

Gebruik inlegzolen: Deze kunnen helpen om de druk gelijkmatig over je voet te verdelen.

Regelmatige verzorging: Plan wekelijks een voetbad en gebruik regelmatig een puimsteen of voetvijl om eelt in de vroege stadia te verwijderen.

Hydrateren: Breng dagelijks een vocht inbrengende crème aan op je voeten om de huid soepel te houden.

Is het raadzaam om al het eelt te verwijderen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om al het eelt te verwijderen, is dit niet altijd de beste aanpak. Eelt heeft een beschermende functie. Het beschermt de huid tegen wrijving en druk die anders blaren en wondjes zou kunnen veroorzaken. Het volledig verwijderen van al het eelt kan de huid kwetsbaar maken voor deze problemen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het verwijderen van overtollig eelt en het behouden van een dunne beschermende laag.

Tips voor gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, wees dan extra voorzichtig met het gebruik van puimstenen en voetvijlen. Overweeg om een zachtere methode te gebruiken, zoals het aanbrengen van een eeltverzachtende crème en het dragen van sokken 's nachts om de crème zijn werk te laten doen. Dit kan helpen om het eelt op een zachtere manier te verminderen.

Medische hulp

Als je ernstige eeltproblemen hebt of als het eelt pijn veroorzaakt, is het verstandig om een professional te raadplegen. Een ( medisch ) perdicure, podotherapeut of dermatoloog kan je adviseren over de beste behandelmethode en kan professionele behandelingen aanbieden om het eelt veilig te verwijderen.

Eeltvrije voeten zijn binnen handbereik met de juiste aanpak en zorg. Door regelmatig je voeten te verzorgen, goed passende schoenen te dragen en het juiste evenwicht te vinden tussen verwijderen en beschermen, kun je deze zomer genieten van zachte en mooie voeten. Vergeet niet dat een beetje eelt gezond is en je voeten beschermt tegen dagelijkse slijtage. Volg dit stappenplan en geniet van een zorgeloze zomer met zijdezachte voeten!

Volgend artikel Een insectenbeet of -steek. Wat doe je nu?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden