Doorgaan naar inhoud
een insectenbeet op een been.

Een insectenbeet of -steek. Wat doe je nu?

Insecten zijn een integraal onderdeel van onze natuurlijke omgeving, maar soms kunnen ze ons verrassen met een onverwachte steek of beet. Of het nu gaat om een vervelende mug, een nieuwsgierige bij of zelfs een onzichtbare spin, het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen na een insectensteek of -beet. In deze blog zullen we een praktisch stappenplan bespreken om snel en effectief te reageren op dergelijke situaties, samen met enkele tips over wat je altijd bij de hand moet hebben voor een snelle behandeling.

Beoordeel de situatie na een insectenbeet

Het eerste wat je moet doen na een insectensteek of -beet is de situatie beoordelen. Probeer kalm te blijven en observeer de plek van de steek of beet. Als je het insect hebt gezien, probeer dan te onthouden hoe het eruit zag, want dit kan nuttige informatie zijn voor medische hulpverleners als de reactie ernstig is. Je kunt dan ook opzoeken op internet waar je door gebeten of gestoken bent zodat je weet waar je nog extra aandacht aan moet geven. Niet elke insectenbeet of steek is hetzelfde.

Verwijder de angel (indien aanwezig)

Sommige insecten, zoals bijen en wespen, laten een angel achter in de huid. Als dit het geval is, verwijder de angel dan zo snel mogelijk om verdere irritatie te voorkomen. Gebruik hiervoor een pincet of je nagels om de angel voorzichtig uit de huid te trekken. Zorg ervoor dat je niet in de angel knijpt, omdat hierdoor meer gif kan vrijkomen. Dit zou voor extra irritatie kunnen zorgen, die voorkomen had kunnen worden.

Reinig de steek- of bijtplaats

Spoel de steek- of bijtplaats grondig af met water en mild zeep. Dit helpt om eventuele gifstoffen te verwijderen en vermindert het risico op infectie. Dep de plek vervolgens voorzichtig droog met een schone doek.

Behandel de reactie

Op een steek of beet van een insect kan je verschillende reacties krijgen. Afhankelijk van de ernst van de reactie, zijn er verschillende manieren om de symptomen te verlichten:

Milde reactie: Voor milde reacties, zoals roodheid, zwelling en jeuk, kan je een koud kompres aanbrengen op de getroffen plek om de symptomen te verlichten. Een antihistaminicumcrème of -gel kan ook helpen om jeuk te verminderen.

Matige reactie: Als de reactie matig is en gepaard gaat met meer uitgesproken symptomen zoals ernstige zwelling, pijn of roodheid, kan je een pijnstiller innemen om de pijn te verlichten. Je kunt er ook voor kiezen om een ontstekingsremmende pijnstiller als ibuprofen in te nemen om de ontstekingen te verminderen. Raadpleeg altijd een arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Ernstige reactie: In het geval van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen, duizeligheid of zwelling van het gezicht en de keel, bel onmiddellijk medische hulp. Dit kan een teken zijn van anafylaxie, een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke medische interventie vereist.

Monitor en volg op

Houd de steek- of bijtplaats in de gaten voor eventuele verdere ontwikkelingen. Als er tekenen van infectie optreden, zoals toenemende roodheid, zwelling, pijn of pus, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling. Blijf ook alert op tekenen van een allergische reactie, zelfs nadat de symptomen eerst lijken af te nemen.

Wat moet je altijd bij de hand hebben?

Het is altijd handig om een aantal essentiële items in huis te hebben voor een snelle behandeling van insectensteken of -beten. Een stekensetje zoals die van Heltiq kan een goede investering zijn dan weet je zeker dat je alles meteen bij de hand hebt. Waneer je een setje zelf samen wilt stellen, zorg er dan voor dat het volgende in het setje zit:


  • Pincet: Om de angel voorzichtig te verwijderen.
  • Desinfectiemiddel: Om de steek- of bijtplaats te reinigen.
  • Koud kompres: Om zwelling en pijn te verminderen.
  • Antihistaminicumcrème of -gel: Om jeuk te verlichten.
  • Pijnstillers: Zoals ibuprofen voor pijnverlichting.

Door deze eenvoudige stappen te volgen en een paar essentiële items bij de hand te hebben, kun je snel en effectief reageren op insectensteken of -beten en de symptomen verlichten. Onthoud altijd dat het belangrijk is om medische hulp te zoeken als de reactie ernstig is of als je twijfelt over de juiste behandeling. Veiligheid staat altijd voorop!

Vorig artikel Zomervoeten zonder eelt: een complete gids voor zijdezachte voeten
Volgend artikel Elke huid verdient de aandacht van een goede huidverzorgingsroutine

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden