Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €20,-
Gratis verzending vanaf €20,-
Welke kompressen zijn er en hoe gebruik je de kompressen?

Welke kompressen zijn er en hoe gebruik je de kompressen?

Bij het verzorgen van wonden worden vaak kompressen gebruikt. De wond kan hiermee gereinigd worden en worden afgedekt, zodat er geen vuil in kan komen. Kompressen worden vaak samen met verband of een hechtpleister gebruikt om ze op hun plaats te houden. Een kompres kan het best omschreven worden als een doekje van gaas. Daar komt ook de naam gaaskompres vandaan. De woorden gaasjes en kompressen worden ook wel door elkaar gebruikt.

Steriel en niet-steriel

Wanneer een kompres steriel is dan staat dit op de verpakking. Deze kompressen zijn vrij van ziektekiemen en zijn per stuk verpakt. Bij het gebruik van steriele kompressen is het wel van belang om deze steriel te houden en niet aan te raken met handen of handschoenen, maar deze te gebruiken met een steriele tang. Steriele kompressen worden gebruikt om infecties van wonden te voorkomen.

Niet verklevende wondkompressen

Er is niets vervelender dan met het wisselen van het verband en de kompressen dat deze aan de wond blijven kleven. Als het aan de huid blijft kleven wordt de huid vaak weer beschadigd door het los trekken. Dit bevordert de genezing van een wond niet. Daarvoor zijn de niet verklevende zalfkompressen gemaakt. Deze blijven niet aan de wond kleven door een zalf die aangebracht is op de gaaskompres.

Zalfkompres

Een zalfkompres is niets anders dan een katoenen gaasje dat geïmpregneerd is met een parafine. Dit zorgt ervoor dat de wond soepel blijft en voorkomt verkleving. Het is luchtdoorlatend en laat het wondvocht door naar het secundaire verband.

Brandwondenkompres

Bij brandwonden is het prettig als het kompres verlichting geeft van de pijn die ontstaat bij een brandwond. Een brandwondenkompres kan gebruikt worden als aanvulling op het koelen met water. Het brandwondenkompres bevat een hydrogel die er voor zorgt dat de hitte uit de wond getrokken wordt! Het kompres geeft de warmte af aan de omgeving zodat deze kan blijven koelen. Naast de hitte onttrekking schermt het kompres ook de wond tegen vuil en bacteriën. Het kompres hecht niet aan de wond en is ook geschikt om te gebruiken bij lichte schaafwonden en/of insectenbeten.

Hydrofiel gaaskompres

Een hydrofiel gaaskompres is rafelvrij gevouwen en is vervaardigd van 100% katoen. Dit maakt dat het een sterk gaas is en vaak gebruikt wordt om wonden en wondranden schoon te maken.

Absorberende kompressen

Bij wonden waar veel wondvocht uit komt is een absorberend verband noodzakelijk. De kompressen zijn gevuld met een opnemende absorberende laag.

Gaas en kompressen bij Beez.nl

Ben je opzoek naar een bepaald kompres dan is het zeker de moeite waard om het assortiment te bekijken op Beez.nl. Daar vind je verschillende soorten gazen.

Vorig artikel De zomer laat zich nog even zien! Gebruik de Merbach Waterspray
Volgend artikel Welke pleister, wanneer nodig?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden