
Lente, ohnee overal insecten wat nu!?
Op 6 juni is het 'World Pest Day', of 'Wereld Plaagdierendag' (of Wereld ongedierte dag). Het doel van deze dag is om mensen ervan bewust te maken hoe plaagdierbeheersing helpt om de kwaliteit van het leven voor ons en onze dierbaren te behouden. Er zijn ongeveer 23.000 soorten geleedpotigen bekend in Nederland. Geleedpotigen zijn alle spinnen, insecten, duizend- en miljoenpoten en kreeftachtigen. Insecten vormen hiervan de grootste groep, waaronder vooral veel soorten kevers, vliegen, muggen, bijen, wespen, vlinders en mieren. Maar waar moet je op letten om deze beestjes tegen te komen?
Wanneer worden insecten actief?
Insecten worden actief wanneer de lente en de zomer eraan komen en het lekker warm is buiten. Dat zijn de beste seizoenen om insecten te spotten. Insecten zijn koudbloedige dieren, ze hebben warmte nodig om actiever te worden. De hoge temperaturen zijn gunstig voor hun ontwikkeling en voortplanting.
LENTE
In de lente begint het weer warmer te worden. De dagen worden langer en de natuur begint weer groen te worden en op te bloeien. Naarmate de temperaturen stijgen in de maanden maart, april en mei, nemen ook de seizoens-en zomerinsecten toe. De mieren zijn als eerst actief, gevolgd door vliegen en muggen.
ZOMER
Door de warme temperaturen in de zomer zijn alle insecten actief. Insecten kunnen zich goed voortplanten en ontwikkelen in de warmte. Vandaar dat in de zomer de meeste insecten actief zijn, zowel vliegend als kruipen. Er is voornamelijk veel overlast van muggen, vliegen en fruitvliegjes. Als we een lange nazomer hebben, blijven insecten tot de maand september zelfs actief.
HERFST
In de herfst dalen de temperaturen weer, worden de dagen korter, en vallen de verkleurde bladeren van de bomen. Insecten worden minder actief in deze tijd van het jaar. In oktober en november kun je overlast hebben van motten.
WINTER
In de winter zijn de temperaturen zeer laag. Insecten passen zich aan de weeromstandigheden en gaan opzoek naar een plek om de winter door te brengen, ergens waar ze beschermd zijn. De meeste zitten ondergronds waar de vorst niet kan komen. Dat is vaak onder organisch afval of op andere geïsoleerde plaatsen. Omdat het zo koud is zul je vrijwel geen vliegen, muggen of mieren tegen komen. Kruipende insecten zoals zilvervisjes zijn er wel gedurende het hele jaar aanwezig.
Wandelen en insecten spotten
De beste tijd om insecten te spotten is in de lente of in de zomer. Insecten zijn koudbloedig en worden actief wanneer het warm buiten wordt.
Als je dan ook rond deze tijd een natuurwandeling gaat doen zul je de meeste insecten tegen komen. In botanische tuinen en graslanden met veel wilde bloemen, kom je voornamelijk vlinders, bijen en hommels tegen. Daarnaast ook sprinkhanen. Zij leven voornamelijk van grassen en houden van veel zon.
Kevers zijn te vinden dichtbij de grond tussen de bladeren van planten of de schors van bomen. De larven van een kever leven van de bladeren of wortels van planten. Bosmieren vind je tussen de dennennaalden, takjes en bladeren. En als je langs zoet water wandelt kun je libellen vinden.
Wil jij een leuke wandeling maken en insecten spotten? Gebruik dan de wandelwol om te voorkomen dat je blaren en drukpunten krijgt in je schoenen.
Hoe bestrijd je insecten in huis?
Het is niet fijn om gestoken of gebeten te worden door bijvoorbeeld bijen, hommels, muggen, teken of wespen. Een insecten- of tekenbeet is zowel vervelend als gevaarlijk. Er worden veel ziekten verspreid door insecten zoals muggen. Een insectenbeet kan gele koorts of malaria overdragen. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Ook de processierups hebben we de laatste tijd steeds meer waardoor je last krijgt van de brandharen. Die brengen irritatie aan de huid.
Het belangrijkste is dat je na een insectenbeet of -steek zo snel mogelijk actie onderneemt. Dit kan door bijv. de muggenbeet uit te zuigen of de teek te verwijderen.
Beez heeft dè producten voor het bestrijden van insecten.
HeltiQ is een A-merk voor EHBO & Sport, kraamzorg en zelfzorg. Door blijvend te innoveren biedt HeltiQ producten voor iedere levensfase, zoals kraam- en wondenverzorging, EHBO en sport, waterpokken, hand- en voetwratten, steelwratten en diverse huidaandoeningen.
De HeltiQ Steken en Beten Set is een compact en stevig nylon tasje dat samengesteld is met een compleet pakket aan steken en beten artikelen. Met de HeltiQ Steken en Beten Set worden de meest voorkomende steken en beten van bijvoorbeeld muggen, dazen, wespen maar ook planten behandeld. De set bevat een tekenverwijderkaart, een gifuitzuigpompje en voldoende aanverwante artikelen voor nazorg van de wond of de huid. Door zijn compacte en wendbare formaat is hij makkelijk mee te nemen in de rugzak, koffer en/of backpack. De HeltiQ Steken en Beten Set kan ook gewoon thuis gebruikt worden.
Roxasect zorgt voor de nieuwste innovaties ter bestrijding van insecten met of zonder gif. Roxasect biedt met een uitgebreid assortiment een oplossing voor ieder ongedierte probleem. Roxasect biedt een compleet assortiment aan producten voor het bestrijden van insecten en ongedierte in en rond het huis.
Ben jij helemaal klaar met al dat ongedierte in je huis? De Roxasect Spuitbus pakt alle kruipende insecten, wespen en overige ongedierte in huis effectief aan. De spuitbus bevat permethrin en tetramethrin, wat de overdracht van impulsen in de zenuw van insecten verstoort waardoor het ongedierte dood gaat. De Roxasect Spuitbus is snel en effectief en heeft een langdurige werking van 4 tot 6 weken.
Een opmerking achterlaten