Doorgaan naar inhoud
insectenspray

Lente, oh nee overal insecten wat kunnen we er aan doen?

Op 6 juni is het 'World Pest Day', of 'Wereld Plaagdierendag' (of Wereld ongedierte dag). Het doel van deze dag is om mensen ervan bewust te maken hoe plaagdierbeheersing helpt om de kwaliteit van het leven voor ons en onze dierbaren te behouden. Er zijn ongeveer 23.000 soorten geleedpotigen bekend in Nederland. Geleedpotigen zijn alle spinnen, insecten, duizend- en miljoenpoten en kreeftachtigen. Insecten vormen hiervan de grootste groep, waaronder vooral veel soorten kevers, vliegen, muggen, bijen, wespen, vlinders en mieren. Maar waar moet je op letten om deze beestjes tegen te komen?

Wanneer worden insecten actief?

Insecten tonen hun activiteit voornamelijk wanneer de lente en de zomer aanbreken en de buitentemperaturen stijgen. Deze seizoenen bieden ideale omstandigheden om insecten te observeren, aangezien deze koudbloedige wezens warmte nodig hebben om hun activiteit te verhogen. De stijgende temperaturen dragen bij aan gunstige omgevingsfactoren voor de ontwikkeling en voortplanting van insecten.

De lente en zomer dienen als een soort wekker voor insecten, waarbij hun metabolische processen versnellen in reactie op de warmere omgeving. Als koudbloedige dieren hebben insecten geen interne mechanismen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ze zijn afhankelijk van externe warmtebronnen, zoals zonnestraling, om hun lichaamstemperatuur te verhogen en hun fysiologische activiteit te stimuleren.

Met de komst van de lente ontwaken veel insectensoorten uit hun winterse rusttoestand, bekend als diapauze, waarin ze hun activiteit minimaliseren om te overleven in koude omstandigheden. Naarmate de dagen langer en warmer worden, begint de natuurlijke cyclus van insecten op gang te komen. Ze worden actiever, gaan op zoek naar voedsel, en veel soorten beginnen met hun voortplantingsactiviteiten.

De hogere temperaturen bieden ook een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van eitjes, larven en poppen van insecten. Veel insectensoorten hebben specifieke temperatuurvereisten voor hun levenscyclus, en warmere omstandigheden versnellen deze fasen. Dit leidt tot een toename van het aantal volwassen insecten in de zomer, wat gunstig is voor de voedselketen en ecosystemen als geheel.

Insecten spelen een cruciale rol in ecologische processen, zoals bestuiving van bloemen, voedselwebben en afbraak van organisch materiaal. Daarom vormt hun activiteit tijdens de warmere seizoenen een integraal onderdeel van de natuurlijke dynamiek in ecosystemen. Het observeren van insecten in de lente en zomer biedt niet alleen een fascinerende kijk op hun gedrag, maar ook inzicht in de bredere ecologische samenhang waarin ze functioneren.


LENTE

Naarmate de lente aanbreekt, brengt de opwarmende weersomstandigheden een verandering in de natuur. De dagen worden langer en de omgeving komt tot leven met een spectrum van groene tinten en ontluikende bloemen. Met de opkomst van de maanden maart, april en mei ontwaakt ook de activiteit van seizoens- en zomerinsecten.

In deze periode van hernieuwde warmte worden mieren vaak als een van de eerste insectensoorten actief. Ze banen zich een weg door de ontluikende omgeving, gevolgd door vliegen en muggen die zich ook laten zien. Deze insecten gedijen goed bij hogere temperaturen en zijn prominent aanwezig in de lentemaanden.

De lente biedt niet alleen een visueel feest van groei en bloei, maar markeert ook het seizoen waarin koudbloedige wezens, zoals insecten, hun activiteit intensiveren. De gunstige omstandigheden stimuleren hun ontwikkeling en voortplanting. Met de stijgende temperaturen en het lengen van de dagen, wordt de buitenwereld een levendig toneel voor diverse insecten die genieten van de warmte en het bloeiende leven om hen heen.


ZOMER

In de zomer komen alle insecten tot leven door de warme temperaturen. De hitte biedt gunstige omstandigheden voor hun voortplanting en ontwikkeling. Hierdoor zijn in de zomermaanden de meeste insecten, zowel vliegend als kruipend, actief. Muggen, vliegen en fruitvliegjes veroorzaken vaak aanzienlijke overlast.

De zomer staat bekend als het seizoen waarin insecten in volle kracht aanwezig zijn. De warmte stimuleert hun activiteit en draagt bij aan een snelle voortplanting. Muggen zoemen rond, vliegen zoeken naar voedsel en fruitvliegjes zijn actief in onze leefruimtes. Met name deze insectensoorten gedijen goed bij de zomerse omstandigheden en brengen soms hinder met zich mee.

Zelfs in een langere nazomerperiode, die zich uitstrekt tot de maand september, blijven insecten actief. De voortdurende warmte biedt hen een geschikte omgeving om hun activiteiten voort te zetten. Daarom is het in de zomermaanden essentieel om maatregelen te nemen om overlast van insecten te beperken, gezien hun intensieve activiteit gedurende dit seizoen.


HERFST

In de herfst dalen de temperaturen weer, worden de dagen korter, en vallen de verkleurde bladeren van de bomen. Insecten worden minder actief in deze tijd van het jaar. In oktober en november kun je overlast hebben van motten.


WINTER

In de winter zijn de temperaturen zeer laag. Insecten passen zich aan de weeromstandigheden en gaan opzoek naar een plek om de winter door te brengen, ergens waar ze beschermd zijn. De meeste zitten ondergronds waar de vorst niet kan komen. Dat is vaak onder organisch afval of op andere geïsoleerde plaatsen. Omdat het zo koud is zul je vrijwel geen vliegen, muggen of mieren tegen komen. Kruipende insecten zoals zilvervisjes zijn er wel gedurende het hele jaar aanwezig.


Wandelen en insecten spotten

De beste tijd om insecten te spotten is in de lente of in de zomer. Insecten zijn koudbloedig en worden actief wanneer het warm buiten wordt.
Als je dan ook rond deze tijd een natuurwandeling gaat doen zul je de meeste insecten tegen komen. In botanische tuinen en graslanden met veel wilde bloemen, kom je voornamelijk vlinders, bijen en hommels tegen. Daarnaast ook sprinkhanen zij leven voornamelijk van grassen en houden van veel zon.

Kevers zijn te vinden dichtbij de grond tussen de bladeren van planten of de schors van bomen. De larven van een kever leven van de bladeren of wortels van planten. Bosmieren vind je tussen de dennennaalden, takjes en bladeren. En als je langs zoet water wandelt kun je libellen vinden.
Wil jij een leuke wandeling maken en insecten spotten? Gebruik dan de wandelwol om te voorkomen dat je blaren en drukpunten krijgt in je schoenen.

Hoe bestrijd je insecten in huis?

Het is niet fijn om gestoken of gebeten te worden door bijvoorbeeld bijen, hommels, muggen, teken of wespen. Een insecten- of tekenbeet is zowel vervelend als gevaarlijk. Er worden veel ziekten verspreid door insecten zoals muggen. Een insectenbeet kan gele koorts of malaria overdragen. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Ook de processierups hebben we laatste tijd steeds meer last van de brandharen. Die brengen irritatie aan de huid.
Het belangrijkste is dat je na een insectenbeet of -steek zo snel mogelijk actie onderneemt. Dit kan door bijv. de muggenbeet uit te zuigen of de teek te verwijderen.


Beez heeft dè producten voor het bestrijden van insecten.

HeltiQ is een A-merk voor EHBO & Sport, kraamzorg en zelfzorg. Door blijvend te innoveren biedt HeltiQ producten voor iedere levensfase, zoals kraam- en wondenverzorging, EHBO en sport, waterpokken, hand- en voetwratten, steelwratten en diverse huidaandoeningen.
De HeltiQ Steken en Beten Set is een compact en stevig nylon tasje dat samengesteld is met een compleet pakket aan steken en beten artikelen. Met de HeltiQ Steken en Beten Set worden de meest voorkomende steken en beten van bijvoorbeeld muggen, dazen, wespen maar ook platen behandeld. De set bevat een tekenverwijderkaart, een gifuitzuigpompje en voldoende aanverwante artikelen voor nazorg van de wond of ede huidd. Door zijn compacte en wendbare formaat is hij makkelijk mee te nemen in de rugzak, koffer en/of backpack. De HeltiQ Steken en Beten Set kan ook gewoon thuis gebruikt worden.


Roxasect zorgt voor de nieuwste innovaties ter bestrijding van insecten met of zonder gif. Roxasect biedt met een uitgebreid assortiment een oplossing voor ieder ongedierte probleem. Roxasect biedt een compleet assortiment aan producten voor het bestrijden van insecten en ongedierte in en rond het huis.


Ben jij helemaal klaar met al dat ongedierte in je huis? De Roxasect Spuitbus pakt alle kruipende insecten, wespen en overige ongedierte in huis effectief aan. De spuitbus bevat permethrin en tetramethrin, wat de overdracht van impulsen in de zenuw van insecten verstoord waardoor het ongedierte doodgaat. De Roxasect Spuitbus is snel en effectief en heeft een langdurige werking van 4 tot 6 weken.

Vorig artikel Mannen stap uit de schaduw wat betreft zelfzorg, manicure en pedicure

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden