Doorgaan naar inhoud
Voeten in zwembad water

Heerlijk weer, dat denkt de voetschimmel ook.

Voetschimmel is te herkennen aan vochtige, grijswitte of rode huidschilfers, kloofjes, jeuk, een onaangename geur en soms zelfs de vorming van blaasjes. Indien je last hebt van voetschimmel, ben je niet alleen. Het is een veelvoorkomende aandoening die effectieve preventieve maatregelen en behandeling vereist. Hier zijn verschillende tips om voetschimmel te voorkomen en te behandelen.


Warmte en vocht laten een voetschimmel groeien

Met de warme temperaturen en vakantie in het vooruitzicht staat een bezoek aan het zwembad  vast op de planning. Genieten van verkoeling op zonnige dagen is heerlijk, maar houd er rekening mee dat voetschimmel gedijt in warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden. Zwembaden vormen ideale broedplaatsen voor voetschimmel, die zich snel kan verspreiden. Dit geldt ook voor andere openbare plaatsen waar vocht en warmte samenkomen. Het vermijden van dergelijke ruimtes is echter niet altijd praktisch  en haalbaar. En we hoeven ons leven ook zeker niet te laten leiden door een kans op voetschimmel. 

Gelukkig zijn er tal van tips om de kans op voetschimmel te verminderen, en belangrijker nog, het is behandelbaar. Door aandacht te besteden aan hygiënepraktijken, zoals het grondig wassen en drogen van de voeten, het dragen van ademende schoenen en slippers in openbare ruimtes, en regelmatige inspectie van de voeten, kun je de verspreiding van voetschimmel beperken.

Mocht je toch last hebben van voetschimmel, weet dan dat effectieve behandelingen beschikbaar zijn. Antischimmelcrèmes en -zalven, samen met enkele huisremedies, kunnen helpen de symptomen te verlichten en de infectie te genezen. Het is echter altijd verstandig om bij aanhoudende symptomen professioneel medisch advies in te winnen. Kortom, met de juiste voorzorgsmaatregelen en behandelingen kun je nog steeds volop genieten van zwembadplezier tijdens de zomermaanden.


Wat is een voetschimmel?

Vaak worden voetschimmel en zwemmerseczeem met elkaar verward, hoewel het twee verschillende aandoeningen zijn. Zwemmerseczeem is een allergische reactie op de chemicaliën in zwemwater, wat leidt tot een rode, jeukende huid die zelfs ontstoken kan raken. Aan de andere kant is voetschimmel een schimmelinfectie veroorzaakt door dermatofyten, een groep schimmels. Het is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen van persoon tot persoon of door contact met besmette oppervlakken.

Voetschimmel manifesteert zich met een jeukende, rode huid en vaak schilfering. Bovendien kan het leiden tot verdikte, gele nagels en zelfs kalknagels. Hoewel deze aandoeningen meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze hinderlijk zijn en moeilijk te behandelen.

Om zwemmerseczeem te voorkomen, is het belangrijk na het zwemmen de voeten goed te wassen en drogen. Het dragen van slippers in openbare ruimtes en het vermijden van vochtige omgevingen kan ook helpen. Voetschimmel kan behandeld worden met antischimmelcrèmes, zalven of medicijnen voorgeschreven door een arts. Het handhaven van goede voethygiëne, regelmatig verschonen van sokken en schoenen, en het vermijden van vochtige omgevingen kunnen de kans op voetschimmel verminderen.

Hoewel voetschimmel en kalknagels vaak als onschadelijk worden beschouwd, is het raadzaam om bij aanhoudende klachten professioneel medisch advies in te winnen. Een vroegtijdige en consistente behandeling kan helpen om ongemak te verminderen en verdere verspreiding te voorkomen.


Hoe kun je voetschimmel voorkomen?

Als je op plekken komt waar de voetschimmel bijna woont, wil je die niet mee naar huis nemen. Wij hebben twee makkelijke tips die een voetschimmel kunnen helpen voorkomen.


  1. Zorg dat je niet op blote voeten in openbare douches en kleedkamers loopt. Trek dan iets van slippers aan en draag deze ook rondom het zwembad.
  2. Zorg er na afloop voor dat je je voeten goed reinigt met water en zeep en helemaal droog maakt voordat je sokken en schoenen aan trekt. Mocht je wondjes aan je voeten hebben dan is het verstandig om deze af te dekken met een verbandje om besmetting met voetschimmel te voorkomen.

Zalfjes tegen voetschimmel

Een voetschimmel is een hardnekkige aandoening en meestal lastig te bestrijden. De ervaring is dat huis tuin en keukenmiddeltjes alleen in een beginstadium werken. Daarom zijn er diverse middelen op de markt die kunnen helpen bij het bestrijden van voetschimmel. Deze gels en crèmes bevatten terbinafine die de strijd met de schimmel aangaan. Het is hierbij belangrijk de instructie op de verpakking en de bijsluiter goed te lezen. Bij kleine kinderen mag het meestal niet gebruikt worden en is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Als de schimmel bestreden is, is het belangrijk de voeten te blijven verzorgen om zo een nieuwe besmetting te voorkomen. Hiervoor is het reinigen van de voeten belangrijk en het goed afdrogen van de voeten is ook belangrijk. Een fijn voetbad met badzout en/of tea tree olie kan, bij regelmatig gebruik, helpen de schimmel te voorkomen.


Huismiddeltjes tegen voetschimmel

Naast het voorkomen van voetschimmel bestaan er ook verschillende middelen tegen de schimmel die zich op de voeten richt. Een voetschimmel is op zich onschuldig, maar vaak wel lastig te behandelen. Er zijn wat huismiddeltjes die gebruikt worden om de voetschimmel te behandelen. Zo wordt de Vicks Vaporub vaak gebuikt bij het behandelen. Dit product wordt gebruik vanwege de werkzame stoffen menthol, eucalyptusolie en kamper. Die verzachten de huid en helpen de huid te genezen. Probeer minder suiker en koolhydraten te eten. De schimmel wordt blij van suiker en koolhydraten! Als de schimmel niet verdwijnt of vermindert is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.


Beter voorkomen dan genezen

Besmet raken met een voetschimmel is vervelend en kan met de eerder genoemde tips worden voorkomen. Mocht er wel een besmetting plaatvinden dan is de voetschimmel te behandelen! Geen reden meer om de openbare kleedkamer en douche te vermijden bij de sportvereniging of het zwembad. Wel blijft het zo dat een voetschimmel beter te voorkomen is dan te behandelen. Toch een voetschimmel opgelopen? Beez.nl heeft DE spullen om de voetschimmel te behandelen, maar ook de producten om de kans op een besmetting te verminderen.

Vorig artikel Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden