Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €20,-
Gratis verzending vanaf €20,-
Heerlijk weer, dat denkt de voetschimmel ook.

Heerlijk weer, dat denkt de voetschimmel ook.

Voetschimmel herken je aan vochtige, grijswitte of rode huidschilfers, kloofjes, jeuk, een onfrisse geur en soms blaasjes. Last van voetschimmel? Wij hebben verschillende tips voor het voorkomen en behandelen op een rijtje gezet.


Warmte en vocht laten een voetschimmel groeien

Met het warme weer en de vakantie in het vooruitzicht, staat een bezoekje aan het zwembad ongetwijfeld op de planning. Heerlijk de verkoeling op zoeken op de warmere dagen en genieten van water en zon! Voetschimmel is gek op de warmte en weet zich goed te nestelen in een vochtige omgeving. Het is in een zwembad het perfecte klimaat voor de voetschimmel om te groeien. Voetschimmel wordt daarom het snelst overgedragen in de omgeving van een zwembad. In andere openbare gelegenheden waar vocht en warmte samen komen wordt de voetschimmel ook sneller overgedragen. Ondanks het snelle overdragen hoef je deze ruimtes niet te vermijden!

Er zijn een hoop tips om de kans op een voetschimmel te verminderen en ze zijn te behandelen!


Wat is een voetschimmel?

Vaak worden een voetschimmel en zwemmerseczeem met elkaar verward. Zwemmerseczeem is een allergische reactie op de chemicaliën die in het zwemwater zitten en geven een rode jeukerige huid. Deze kan hierdoor zelfs ontstoken raken. Een voetschimmel is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een groep schimmels die dermatofyten wordt genoemd. Voetschimmel is erg besmettelijk en wordt van mens tot mens overgedragen of door het lopen over een besmet oppervlak. Voetschimmel veroorzaakt een jeukerige huid met rode huid. Schilfering van de huid is ook een vaak voorkomende klacht. Voetschimmel kan ook leiden tot verdikte gele nagels. Ook kan voetschimmel kalknagels veroorzaken.

Voetschimmel en kalknagels zijn over het algemeen geen gevaarlijke aandoeningen, maar zijn vaak wel lastig te behandelen.


Hoe kan je voetschimmel voorkomen?

Als je op plekken komt waar de voetschimmel bijna woont, wil je die niet mee naar huis nemen. Wij hebben twee makkelijke tips die een voetschimmel kunnen helpen voorkomen.

 

  1. Zorg dat je niet op blote voeten in openbare douches en kleedkamers loopt. Trek dan iets van slippers aan en draag deze ook rondom het zwembad.
  2. Zorg er na afloop voor dat je je voeten goed reinigt met water en zeep en helemaal droog maakt voordat je sokken en schoenen aan trekt. Mocht je wondjes aan je voeten hebben dan is het verstandig om deze af te dekken met een verbandje om besmetting met voetschimmel te voorkomen.

Zalfjes tegen voetschimmel

Een voetschimmel is een hardnekkige aandoening en meestal lastig te bestrijden. De ervaring is dat huis tuin en keukenmiddeltjes alleen in een beginstadium werken. Daarom zijn er diverse middelen op de markt die kunnen helpen bij het bestrijden van voetschimmel. Deze gels en crèmes bevatten terbinafine die de strijd met de voetschimmel aangaan. Het is hierbij belangrijk de instructie op de verpakking en de bijsluiter goed te lezen. Bij kleine kinderen mag het meestal niet gebruikt worden en is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Als de voetschimmel bestreden is, is het belangrijk de voeten te blijven verzorgen om zo een nieuwe besmetting te voorkomen. Hiervoor is het reinigen van de voeten belangrijk en het goed afdrogen van de voeten is ook belangrijk. Een fijn voetbad met badzout en/of tea tree olie kan, bij regelmatig gebruik, helpen voetschimmel te voorkomen.


Huismiddeltjes tegen voetschimmel

Naast het voorkomen van voetschimmel bestaan er ook verschillende middelen tegen een voetschimmel. Een voetschimmel is op zich onschuldig, maar vaak wel lastig te behandelen. Er zijn wat huismiddeltjes die gebruikt worden om de voetschimmel te behandelen. Zo wordt de Vicks Vaporub vaak gebuikt bij het behandelen. Dit product wordt gebruik vanwege de werkzame stoffen menthol, eucalyptusolie en kamper. Die verzachten de huid en helpen de huid te genezen. Probeer minder suiker en koolhydraten te eten. De voetschimmel wordt blij van suiker en koolhydraten! Als de voetschimmel niet verdwijnt of vermindert is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.


Beter voorkomen dan genezen

Besmet raken met een voetschimmel is vervelend en kan met de eerder genoemde tips worden voorkomen. Mocht er wel een besmetting plaatvinden dan is de voetschimmel te behandelen! Geen reden meer om de openbare kleedkamer en douche te vermijden bij de sportvereniging of het zwembad. Wel blijft het zo dat een voetschimmel beter te voorkomen is dan te behandelen. Toch een voetschimmel opgelopen? Beez.nl heeft DE spullen om de voetschimmel te behandelen, maar ook de producten om de kans op een besmetting te verminderen.

Vorig artikel Een droge huid wat nu?
Volgend artikel Ongelukje? Zorg dat je voorbereid bent!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden