Doorgaan naar inhoud
etherische olie met lavendel

Hebben etherische oliën invloed op ons welzijn?

Hebben etherische oliën invloed op ons welzijn? Hoe we ons voelen en welke mate we van tevredenheid we ervaren? Ja! Etherische oliën kunnen invloed hebben op ons welzijn. Dit kan op verschillende manieren met olie. Zo heb je onder andere met aromatherapie. Lees hier over de invloeden van de verschillende geuren!

Geur van olie

Als een etherische oliën verdampt in een diffuser kan deze de sfeer in een ruimte beïnvloeden. Sommige oliën zijn verzachtend en grondend ander geven energie of zijn verkwikkend. Dit doet wat met de sfeer in de ruimte maar ook met de stemming van de mensen die zich in de ruimte bevinden. Dit is hetzelfde als met de manier waarop muziek de sfeer in een ruimte kan bepalen waardoor mensen in een zelfde stemming komen. Zo kun je spelen met de olie en de sfeer die ze creëren. Met geurstokjes kan je de olie ook verspreiden in de ruimte en zo de sfeer in een omgeving creëren.

Huidverzorging en olie

De etherische olie wordt ook ingezet bij de huidverzorging. Het trekt snel in de huid en heeft afhankelijk van de olie zijn eigen werking. Het kan de huid gehydrateerd helpen houden. Bij een huid die last heeft van acne, wordt Tea tree olie aangeraden, maar verdun de olie wel voordat ze op de huid aangebracht worden. Probeer eerst op een klein stukje huid om te kijken of er geen irritatie ontstaat, want de huid kan overgevoelig reageren op de olie. Nog een aantal voorbeelden van de werking van olie die op de huid aangebracht wordt:


Lavendel is ontspannend en helpt de gestreste of vermoeide huid

Sinaasappel werkt kalmerend op de huid en houdt insecten en muggen op afstand

Pepermuntolie is verfrissend en helpt de huid te koelen en kan tegelijkertijd helpen met vrijer ademen

Citroen kent een zuiverende en desinfecterende werking op de huid. Kan helpen om de talgproductie in balans te brengen.


Lichamelijke kwaaltjes waarbij olie kan helpen
Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn en dat kan heel storend zijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Hoofdpijn van stress of spanning, hormonale hoofpijn of migraine. Om de hoofdpijn te verlichten kunnen olies ingezet worden. Veel gebruikt oliën bij hoofdpijn zijn:


Basilicum

Kamille

Lavendel

Melisse

Eucalyptus

Pepermunt


Andere klachten met een olie die kan ondersteunen
Zo zijn er nog heel veel andere klachten die we kunnen ervaren. Hieronder een lijstje met veel genoemde klachten en de olie die daarbij past:


Acne: Bergamot, Eucalyptus, Geranium, Lavendel, Tea Trea

Concentratie: Pepermunt, Eucalyptus, Jeneverbes

Droge huid; Palmarosa, Wierook, Kammille, Jasmijn

Eczeem: Lavendel, Rozemarijn, Lavendel

Eelt: Citroen, Tea Tree

Kalknagel: Tea Tree, Citroen, Lavendel, Oregano

Voetschimmel: Eucalyptus, Tea Tree, Tijm, Kaneel, Kruidnagel

Zweet voeten: Rozemarijn, Salie,

Zwemmerseczeem: Tea Tree.De verschillende oliën kunnen goed ingezet worden bij verschillende kwaaltjes en dit is nog maar een kleine greep uit de kwaaltjes die we kunnen hebben en als lastig kunnen ervaren. Bij twijfel of de kwaal wel juist gekwalificeerd is, dan adviseren wij zeker een professional te raadplegen en niet zelf te blijven proberen de kwaal te bestrijden. De oliën zijn een ondersteuning en geen medicijn.

Bijna net zo kostbaar als goud

De kwaliteit van oliën is sterk afhankelijk van verschillende variabelen, zoals geografische locatie, weersomstandigheden, bodemsamenstelling en de zorg die aan planten wordt besteed. Destillatiemethoden spelen ook een cruciale rol en kunnen aanzienlijke invloed hebben op de zuiverheid en effectiviteit van de olie. Dit delicate proces kan bijna als een kunstvorm worden beschouwd, waarbij precisie en aandacht voor detail van essentieel belang zijn.

Destillatieprocedure

Elke olie heeft een unieke destillatieprocedure nodig, afgestemd op de specifieke eigenschappen van de plant. Het is fascinerend om te ontdekken dat oliën zich in verschillende delen van de plant bevinden, zoals de stengel, bloem, bladeren of zelfs uitsluitend in de bloesem. De extractie van deze oliën vereist vaak geduld en expertise, omdat ze zich vaak in minuscule hoeveelheden bevinden. Dit draagt bij aan de kostbaarheid van hoogwaardige oliën.

De diversiteit in de chemische samenstelling van oliën resulteert in unieke voordelen voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Elke olie heeft zijn eigen kenmerkende structuur, die bepaalt welke therapeutische voordelen het biedt. Bijvoorbeeld, lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, terwijl pepermuntolie verfrissend kan werken. Dit maakt het gebruik van oliën niet alleen een praktische, maar ook een ontdekkingsreis om de verschillende effecten op mentaal, fysiek en emotioneel vlak te ervaren.

De kunst van destillatie is niet alleen gebaseerd op wetenschappelijke processen, maar ook op de passie en toewijding van degenen die deze oliën produceren. Het begrijpen van de gevoeligheid en complexiteit van dit proces is van vitaal belang om oliën van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Hierdoor ontstaat een diepere waardering voor de rijkdom van de natuurlijke wereld en de mogelijkheden die deze oliën bieden in het bevorderen van welzijn op meerdere niveaus. Het gebruik van essentiële oliën wordt daarmee niet alleen een dagelijkse routine, maar ook een verrijkende ontdekkingstocht naar het potentieel van plantenextracten voor onze algehele gezondheid en welzijn.

Verkrijgbaar bij Beez.nl

Doordat de oliën op veel verschillende manieren te gebruiken zijn, is het zeker de moeite waard om er meer over te weten te komen. Dit is echt nog maar een notendop van wat met etherische olie mogelijk is. Wil je graag zelf gaan ervaren wat etherische oliën voor je kunnen betekenen. Bekijk de oliën die wij hebben toegevoegd aan ons assortiment op Beez.nl.

Vorig artikel Een duik in de wereld van schoonheid en beauty

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden