Doorgaan naar inhoud
wratverwijdering

Eerste hulp bij het verwijderen van wratten!

Veel mensen hebben wel eens een wrat gehad. Wanneer de weestand wat verminderd is ben je gevoeliger voor het oplopen van een virus. Wratten verschijnen zomaar, en meestal verdwijnen ze ook weer zomaar. Hoewel ze onschuldig zijn en meestal vanzelf verdwijnen, kunnen ze storend zijn. Wat zijn wratten eigenlijk en hoe ontstaan ze en hoe kom jij sneller van je wratten af?

Wat zijn wratten?

Wratten manifesteren zich als ruwe, harde knobbeltjes en vertonen soms een bloemkoolachtig uiterlijk. Hoewel ze vaak voorkomen op handen en voeten, kunnen ze ook elders op het lichaam verschijnen. Er bestaan diverse soorten, waarvan de meest gangbare de gewone wrat en de voetwrat zijn. Naast deze veelvoorkomende varianten zijn er andere soorten.  

Soorten wratten met hun eigen kenmerken

  1. Waterwratten: 

    Deze wratten manifesteren zich vaak als kleine, heldere bultjes met een putje in het midden. Ze komen vaak voor bij kinderen en kunnen jeuken.

  2. Genitale wratten: 

    Deze wratten verschijnen in het genitale en anale gebied als kleine, onregelmatige gezwellen. Ze worden veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV).

  3. Ouderdomswratten:

    Ook wel bekend als verruca seborrhoica, deze wratten hebben een bruine kleur en komen voornamelijk voor bij oudere volwassenen. Ze zijn goedaardig maar kunnen soms ontsierend zijn.

  4. Vlakke wratten: 

    Deze wratten zijn glad en plat, met een vleeskleurige of lichtbruine tint. Ze komen vaak voor op het gezicht, de handen of de benen.

  5. Steelwratjes: 

    Dit zijn kleine, zachte gezwellen die aan een dunne steel aan de huid vastzitten. Ze komen vaak voor in huidplooien en kunnen jeuken of pijnlijk zijn.

  6. Draadvormige wratten: 

    Deze langwerpige wratten verschijnen meestal op het gezicht, de nek of de kin. Ze hebben de neiging om dunner en langer te zijn dan andere wratten.

Mogelijke behandeling

De behandeling van wratten varieert afhankelijk van het type en de ernst. Hoewel sommige vanzelf verdwijnen, kunnen andere medische interventie vereisen, variërend van over-the-counter behandelingen tot procedures uitgevoerd door een arts. Bij aanhoudende wratten of zorgen over veranderingen, is het raadzaam professioneel advies in te winnen voor een passende aanpak. Kennis van de diverse soorten wratten helpt bij het begrijpen van hun specifieke kenmerken en bij het maken van weloverwogen beslissingen over de benadering van deze veelvoorkomende huidaandoeningen.

Hoe kan een wrat er uit zien?

Wratten vertonen overwegend kenmerkende symptomen die zich manifesteren als huidgezwelletjes, vaak vergelijkbaar met kleine bloemkolen, die een ruwe textuur hebben. Deze gezwellen tonen doorgaans een specifiek patroon waarbij ze een harde buitenrand hebben met een zachter midden. Echter, er zijn ook platte en gladde soorten die afwijken van dit typische uiterlijk.

De vorm van wratten varieert meestal tussen rond en ovaal, waarbij hun diameter doorgaans ergens tussen de 1 en 10 mm ligt. Deze eigenschappen maken ze gemakkelijk te onderscheiden van de omliggende huid. Het ruwe en bloemkoolachtige aspect van veel wratten, samen met de variatie in vormen en maten, maakt ze opvallend in hun verschijning.

Het is van belang op te merken dat wratten op verschillende delen van het lichaam kunnen voorkomen, waarbij handen en voeten vaak de meest voorkomende locaties zijn. Het visuele aspect, samen met mogelijke bijkomende symptomen zoals jeuk of pijn, kan een indicatie zijn van het type en beïnvloedt vaak de keuze van de behandeling.

Hoewel wratten meestal goedaardig zijn en vaak vanzelf verdwijnen, kan het ervaren van ongemak, esthetische zorgen of veranderingen in symptomen redenen zijn om medisch advies in te winnen. Een professionele beoordeling kan de aard van de wratten vaststellen en begeleiding bieden over de meest geschikte behandelingsopties, variërend van zelfzorgmaatregelen tot medische interventies. Het begrijpen van de diverse kenmerken van wratten is essentieel om een weloverwogen benadering te kiezen en eventuele zorgen effectief aan te pakken. 

Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaak door een virus, het humaan papillomavirus. Dit virus infecteert de cellen in de buitenste laag van de huid via kleine snijwonden en schrammen. Als dit virus in contact komt met de huid, kunnen er wratten ontstaan. Het wrattenvirus komt overal voor en is zeer besmettelijk. Ze worden doorgegeven via direct en indirect contact. Heb jij last van wratten, huidaandoeningen en/of huidlaesies? Cryo Professional helpt jou hier zo snel mogelijk van af.

Wat is Cryo Professional Wratverwijderaar?

Cryo is de professional voor behandelingen aan de huid zoals huisaandoeningen en wratten! De Cryotherapie is een methode die de wratten (laesies) bevriest, om deze vervolgens gemakkelijk te kunnen verwijderen. Met de Cryo Professional kan je diverse types goedaardige laesies behandelen.

De gemiddelde behandeltijd is 15-40 seconden afhankelijk van de wrat en locatie van de wrat. Kijk hier welke behandelingsinstructie bij jouw type laesies past of bestel het product! Ook vind je een gebruiksaanwijzing. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing goed door! Wil jij jouw wratten verwijderen? Bestel dan Cryo Professional Wratverwijderaar bij Beez.nl

Hoe worden wratten voorkomen?

Sommige wratten hebben enkele maanden nodig om zich te ontwikkelen, hierdoor is de bron van besmetting vaak moeilijk te achterhalen. Het risico op wratten kan enigszins beperkt worden door een goede algemene hygiëne:


  • Draag schoenen of slippers in gymzalen en zwembaden
  • Was je voeten elke dag en droog ze goed af.
  • Draag dagelijks schone sokken en goed ventilerende schoenen.
  • Gebruik handdoeken niet gezamenlijk.
  • Vermijd contact met een wrat.

Vorig artikel BeeZ.nl de leverancier in de beautybranche

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden