跳至内容

语言

Welke pleister, wanneer nodig?

Welke pleister, wanneer nodig?

Er zijn verschillende soorten pleisters te verkrijgen. Het is niet meer alleen de traditionele pleister meer die het bloeden tegen houdt om vlekken op kleding te voorkomen. De pleisters ondersteunen nu ook een voorspoedige wondgenezing. Als wonden goed genezen dan blijft er de minst mogelijke restschade over aan de huid. Per pleistersoort zullen we de wond beschrijven waarvoor deze ontwikkeld is.

De traditionele pleister

De traditionele pleister is de meest bekende pleister, die we allemaal wel in huis hebben. Deze heeft een wondkussentje en een plakstrip in allemaal verschillende maten. Deze kunnen standaard al zo ontworpen zijn of zijn af te knippen van een pleisterstrook. Deze worden gebruikt bij bloedende wondjes om te voorkomen dat er vuil in de wond komt. Ook dekken ze de wond af en dankzij wondkussen nemen ze goed het wondvocht op. Vaak zijn ze  gemaakt van textiel of een waterafstotend plastic gemaakt. Er bestaan ook pleisters met een fleecelaagje voor de gevoelige huid. De verschillende pleisters die traditioneel zijn verschillen in zachtheid van het wondkussen, kleefkracht en elasticiteit. De elasticiteit en kleefkracht zijn van invloed als de pleister mee moet buigen met de huid op bijvoorbeeld de ellenboog of knie. Er kan ook al desinfecterende vloeistof in het wondkussen van een pleister zitten en dan is het niet nodig om het wondje nog apart te desinfecteren.

Pleisterspray

Een andere soort wondbedekking is een pleisterspray. Deze sprays zijn makkelijk in gebruik, want na het schoon maken van het wondje is het even sprayen en de wond is geheel afgedekt. Dit laagje is meestal transparant en huidvriendelijk en laat de lucht door voor een goed wondherstel. Bacteriën en vuil worden tegengehouden en er is een stofje toegevoegd waardoor de bacteriën worden uitgeschakeld. Het doorzichtige laagje wat over de wond zit verdwijnt vanzelf na een aantal dagen door dat de huid zich continu vernieuwd. De pleisterspray doet zijn werk goed op oppervlakkige schaafwonden en op plekken waar een traditionele pleister niet te plakken is.

Gelpleisters

Uit onderzoek is gebleken dat het behouden van een vochtige omgeving bij bepaalde wonden het genezingsproces kan versnellen. Dit wordt toegeschreven aan de bevordering van cel vernieuwing. Gelpleisters spelen hierbij een rol doordat ze een gellaag in het wondkussen bevatten, waardoor de wond vochtig blijft en op een constante temperatuur wordt gehouden. Het behoud van vocht voorkomt de vorming van een korst, wat de vernieuwing van huidcellen anders kan belemmeren. Hierdoor kan de wond sneller genezen, en bovendien wordt het risico op blijvende littekens verminderd.

Deze eigenschappen benadrukken het belang van een geoptimaliseerde omgeving voor wondgenezing. De vochtigheid en temperatuur die door de gelpleister worden gehandhaafd, dragen bij aan een gunstig milieu voor de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Door te voorkomen dat er een korst ontstaat, wordt de mogelijkheid geboden voor onbelemmerde celvernieuwing, wat op zijn beurt een effectievere genezing bevordert.

Bovendien heeft het verminderen van littekenvorming esthetische voordelen en kan het psychologische impact verminderen. Snellere genezing met minder zichtbare sporen draagt bij aan het algehele welzijn van de persoon die de wond heeft opgelopen. Het gebruik  van gelpleisters als onderdeel van wondverzorging benadrukt dus niet alleen de wetenschappelijke vooruitgang in medische benaderingen, maar ook het streven naar een holistische benadering van genezing en herstel. Het biedt individuen de kans om niet alleen fysiek, maar ook emotioneel bevredigende resultaten te ervaren tijdens het herstelproces.

Hydrogelpleister

Deze pleister verlaagt de huidtemperatuur en geeft verlichting bij 1e en 2e graad brandwonden. Na het koelen van de brandwond kan een hydrogel op de brandwond gedaan worden voor verkoeling. Bij een eerste graad brandwond is de huid nog dicht. Bij een tweede graad brandwond is de huid wel open. Dit zijn brandwonden waarvoor de pleister geschikt is. Bij brandwonden die groter zijn of geïnfecteerd zijn dan is het advies om medische hulp in te schakelen. Dit geld ook bij derde graad brandwonden deze zijn te herkennen aan een wit-zwarte wond die niet echt pijnlijk is. De wond word droog en leerachtig.

Detecteerbare pleisters

Detecteerbare pleisters zijn veelgebruikte verbandmiddelen in de horeca en voedselverwerkende industrie. Ze zijn specifiek ontworpen voor kleine wondjes die kunnen ontstaan tijdens het hanteren van voedsel, zoals snijwondjes aan de vingers. Het opvallende kenmerk van deze pleisters is hun blauwe kleur, waardoor ze goed zichtbaar zijn. Bovendien zijn de kussens van deze pleisters vaak voorzien van een dunne laag metaalfolie, waardoor ze detecteerbaar zijn met metaaldetectoren. Dit maakt detecteerbare pleisters niet alleen afwijkend van traditionele pleisters maar ook beter traceerbaar in omgevingen waar voedselbereiding en -verwerking plaatsvindt.

Het gebruik van detecteerbare pleisters draagt bij aan een verhoogde veiligheid in sectoren waar hygiëne en voedselveiligheid essentieel zijn. De opvallende kleur en de traceerbare eigenschappen maken deze pleisters snel herkenbaar, waardoor ze gemakkelijker te lokaliseren zijn in geval van een ongelukje. Deze kenmerken zijn met name cruciaal in omgevingen waar het risico op verontreiniging van voedselproducten aanwezig is.

Kortom, detecteerbare pleisters zijn een gespecialiseerd type verbandmiddel dat is ontworpen om te voldoen aan de specifieke eisen van sectoren met strikte hygiënenormen, zoals de horeca en voedselverwerkende industrie. Hun opvallende kleur en traceerbare aard dragen bij aan een doeltreffende wondverzorging en bevorderen de veiligheid op de werkplek.

Pleistervoorraad aanvullen

Na het lezen over het bestaan van verschillende pleisters en wat ze doen voor de verschillende wonden die we op kunnen lopen, wil je misschien de pleistervoorraad wel aanvullen. Dit kan gemakkelijk vanaf de plek waar je nu bent. Bekijk het uitgebreide assortiment op Beez.nl. De pleisters worden dan snel bij je thuis bezorgt.

上一篇文章 Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

发表评论

评论必须经过审核后方可显示

*必填栏