跳至内容

语言

Persoonlijke hygiëne: Schoon, schoner, schoonst

Persoonlijke hygiëne: Schoon, schoner, schoonst

Er zijn veel verschillende micro-organismen waarvan een aantal schadelijk zijn voor mens en dier. Om te voorkomen dat de schadelijke micro-organismen ons ziek kunnen maken is persoonlijke hygiëne van belang. Micro-organismen zijn met het blote oog niet te zien en omvatten onder anderen bacteriën, virussen en schimmels. Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelswijze om ervoor te zorgen dat mens en dier gezond blijven. We willen ingaan op de persoonlijke hygiëne en de producten die hierbij gebruikt worden.

Persoonlijke hygiëne

Met persoonlijke hygiëne ben je elke dag al bezig, bewust of onbewust. Veel dingen zijn ook een gewoonte geworden om te doen, zoals handen wassen en tandenpoetsen. Onder persoonlijke hygiëne vallen veel subcategorieën, zoals mondhygiëne, haarverzorging, gezichtsverzorging kleding en persoonlijke hygiëne en nog meer. Om deze categorieën allemaal te behandelen is te veel en daarom gaan we ons concentreren op de volgende drie: handhygiëne, voetverzorging en lichaamshygiëne.

Handhygiëne

Met onze handen raken we van alles aan, een toetsenbord, deurklinken, kranen, elkaar en onze telefoon. Alleen al op je telefoon en deurklinken zitten honderden tot duizenden micro-organismen per vierkante centimeter. Gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk. Omdat onze handen met veel andere dingen contact hebben die andere mensen ook weer aanraken, zijn onze handen een fijn transportmiddel voor micro-organismen. Ze worden overal heen gebracht. Dit maakt handhygiëne dan ook een belangrijke vorm van persoonlijke verzorging. We weten natuurlijk allemaal hoe we onze handen moeten wassen, maar hoe wassen we onze handen grondig om van de schadelijke micro-organismen af te komen? Door de handen correct te wassen. Maak je handen nat onder stromend water, voeg daarna zeep toe en was alle delen van je handen ook tussen je vingers grondig. Dit proces kost ongeveer 20 seconden.  Spoel de handen daarna af onder stromend water en droog daarna de handen goed af. Als er geen water en zeep in de buurt is, kan een handdesinfectiemiddel gebruikt worden.

Voetverzorging

Hoe zorg je voor een goede voethygiëne? Een aantal tips voor een goede voethygiëne. Verwijder eelt en likdoorns of laat dit door een professional doen. Verwissel dagelijks de gedragen sokken. Sokken absorberen het vocht van onze voeten. Knip de teennagels zorgvuldig af en houd deze recht om ingegroeide teennagels te voorkomen. Was de voeten regelmatig en droog ze goed af om vochtige plekken te voorkomen waar bacteriën kunnen groeien. Breng dagelijks een vocht inbrengende crème aan zodat de voeten zacht en soepel worden gehouden. Dit vermindert de kans op eelt en kloven. Over het algemeen in het geen goed idee om de crème tussen de tenen aan te brengen. De huid tussen de tenen kan gemakkelijk geïrriteerd raken omdat deze gevoeliger is. Ook kan de huid door de crème verzacht worden waardoor deze meer vocht vasthoudt en de schimmels en bacteriën makkelijker kunnen groeien.

Lichaamshygiëne

Wist je dat we ongeveer een liter per dag zweten zodat ons lichaam de afvalstoffen kwijt kan. Dit blijft op ons lichaam zitten. Dat maakt dat lichaamshygiëne van dagelijks belang is om de afvalstoffen te verwijderen. Voor dagelijks gebruik is een milde zeep aan te raden, want deze vermindert de kans op irritaties en is minder agressief waardoor de natuurlijke vetten die de huid beschermen minder aantasten. Het dagelijks douchen geeft niet alleen een fris gevoel maar is ook nuttig om de micro-organismen te verwijderen die schadelijk voor ons zijn.

Zeven tips voor een goede persoonlijke hygiëne

Onderstaand de tips voor een goede persoonlijke hygiëne die makkelijk in de dagelijkse routine toegevoegd kunnen worden als ze er nog niet in zitten.


  1. Was regelmatig je handen
  2. Douche elke dag
  3. Droog na het douchen goed af
  4. Poets je tanden twee keer per dag
  5. Knip je nagels regelmatig
  6. Was je kleding regelmatig
  7. Verzorg de huid met een lotion na het douchen


Het toepassen van goede persoonlijke hygiëne is essentieel voor zowel je gezondheid als je welzijn. Het helpt voorkomen van ziektes, huidproblemen en onaangename geuren, en het draagt bij aan een positieve uitstraling en zelfvertrouwen.

上一篇文章 Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

发表评论

评论必须经过审核后方可显示

*必填栏