跳至内容

语言

Injectienaalden! Zoveel verschillen.

Injectienaalden! Zoveel verschillen.

Zoveel verschillende injectienaalden. Wanneer gebruik je welke naalden en welke zijn er eigenlijk? Dat lees je in deze blog.

Welke injectienaald nodig

Voordat er een keuze gemaakt kan worden welke injectienaald het beste gebruikt kan worden moet er naar een aantal dingen gekeken worden; onder andere naar de dikte van het onderhuids bindweefsel en de plek op het lichaam van de injectie. Er zijn vier injectietechnieken die ook bepalend zijn voor de keuze van de injectienaald. Zo zullen we op deze injectietechnieken ingaan en ze verder toelichten.

Soorten injecties

De injectietechniek is vaak ook bepalend voor welke locaties op het lichaam geschikt zijn om te injecteren. Het vertelt over hoe de naald ten opzichte van de huid gehouden wordt en in welke huidlaag de vloeistof geïnjecteerd wordt.

Een intracutane injectie is een injectie in de bovenste huidlaag en wordt meestal gebruikt bij vaccinaties. De bovenarm is een geschikte plek hiervoor. De vloeistof wordt in de huid ingespoten en niet in het weefsel daaronder.

Een subcutane injectie wordt in het onderhuidse vetweefsel gespoten. De injectieplek is in de bovenarm of het bovenste gedeelte van de bil. De vloeistof kan langzaam ingespoten worden in het onderhuidse vetweefsel. De vloeistof wordt langzaam in het bloed opgenomen. Daarna moet de naald in één keer verwijderd worden.

Bij een intramusculaire injectie is de inspuiting in spierweefsel. De vloeistof wordt sneller in de bloedsomloop opgenomen. De spieren die geschikt zijn voor injectie en de vloeistof snel opnemen zijn de armspier, de dijbeenspier of de bilspier. Deze manier van injecteren wordt ook gebruikt als de vloeistof niet kan worden opgenomen door het maag- darmkanaal.

Een intraveneuze injectie gaat een ader in en wordt toegepast bij de toediening van medicatie. Dit kan ook zijn met behulp van een infuus.

Kleuren van de naalden

Voor het injecteren of opzuigen van vloeistoffen worden injectienaalden gebruikt. Een injectienaald bestaat uit een holle naald waarop een luerlock conus is bevestigd. Deze conus wordt van kunststof gemaakt en heeft een kleur. Dit is niet zomaar een kleur, want de kleur zegt iets over de dikte van de naald. Injectienaalden zijn er in verschillende diktes en dit wordt uitgedrukt met de norm van Gauge. Op de verpakking staat een getal met een G. Hoe hoger het getal voor de G is, hoe dunner de naald is.

Gauge

Diameter

Kleur

16

1,6mm

Wit

18

1,2mm

Roze

19

1,1mm

Ivoor

20

0,9mm

Geel

21

0,8mm

Groen

22

0,7mm

Zwart

23

0,6mm

Blauw

24

0,55mm

Paars

25

0,5mm

Oranje

26

0,45mm

Bruin

27

0,4mm

Grijs

30

0,3mm

GeelDe Merbach naalden

Nieuw in het assortiment bij BeeZ.nl zijn de Merbach injectienaalden! Ze zijn steriel verpakt in een doosje van 100 stuks. De naalden zijn gemaakt van hoogwaardig chirurgisch staal en glijden makkelijk door de huid met een drievoudig geslepen en zeer scherpe naaldpunt. Bekijk het naalden assortiment op Beez.nl.

上一篇文章 Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

发表评论

评论必须经过审核后方可显示

*必填栏