跳至内容

语言

Herfst: droog weer maar geen droge handen

Herfst: droog weer maar geen droge handen

We kennen het allemaal wel. Het weer wordt weer guur en kouder. De blaadjes vallen van de boom en het wordt eerder donker. Ineens lijkt het wel of je van de één op andere dag ineens hele droge handen hebt. Ook in de herfst en winter wil je gewoon zachte handen hebben en houden. Hoe ontstaan droge handen en wat kan je eraan doen?

Het ontstaan van droge handen

Het koudere herfstweer en een lage luchtvochtigheid zijn de belangrijkste factoren waardoor we droge handen krijgen. Door de drogere lucht binnen en buiten wordt het vocht aan onze huid onttrokken. Er zijn nog een aantal andere factoren die droge handen veroorzaken. Het vaak wassen van de handen, schoonmaken en tuinieren zonder handschoenen zijn factoren waardoor we droge handen kunnen krijgen. Droge handen voelen trekkerig en ruw aan. Dit kan pijnlijk worden als de huid openscheurt en er kloofjes ontstaan. Een droge huid ervaren we aan de hoornlaag van onze huid dit is de bovenste laag van de huid. Deze hoornlaag beschermt ons tegen indringers van buitenaf, zoals micro-organismen. Tussen de huidcellen ligt een vettig laagje wat bestaat uit eiwitten en de huid beschermt. Dit beschermlaagje wordt aangevuld vanuit de onderliggende huidlagen. Als dit proces wordt verstoord wordt is er sprake van vochtverlies in de huidlagen.

Wat kan je aan droge handen doen

Als droge handen eenmaal ontstaan zijn dan kunnen we daar zeker nog wel wat aan doen om de huid van de handen te helpen om weer te herstellen. Daarna is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen.  

5 Tips voor het verhelpen en/of voorkomen van een droge huid

Droge handen invetten.

De zalf vormt een barrière laagje en zorgt voor een beschermend schild, waardoor de huid niet nog meer vocht verliest en kan herstellen. Een zalf of crème met huideigen vetten zoals ceramide en verzuren ondersteunen de huid bij het herstellen. Ureum heeft ook vochtvasthoudende eigenschappen en vind je dan ook vaak in handcrèmes terug. Overdag was je je handen natuurlijk regelmatig en spoel je daarmee de zalf weer af. In de nacht kunnen de handen dik ingesmeerd worden met daaroverheen katoenen handschoenen voor een goed herstel van de huid.

Handschoenen


Bij het uitvoeren van schoonmaak- en tuinwerkzaamheden is het van essentieel belang om handschoenen te dragen. Niet alleen bieden handschoenen bescherming tegen mogelijke vuil en chemicaliën, maar ze vormen ook een barrière tegen de gevreesde uitdaging van droge handen. Het regelmatig gebruik van handschoenen is een effectieve manier om de hydratatie van je handen te behouden, zelfs tijdens intensieve taken.

Vooral tijdens de koude seizoenen, wanneer de lage temperaturen de neiging hebben om de huid uit te drogen, is het cruciaal om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag handschoenen wanneer je naar buiten gaat om niet alleen je handen te beschermen tegen de gure weersomstandigheden, maar ook om het risico op droge handen te verminderen.

Onthoud dat droge handen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot barstjes, schilfering en andere onaangename huidproblemen. Door consistent handschoenen te dragen, voorkom je niet alleen deze ongemakken, maar behoud je ook de natuurlijke vochtbalans van je handen. Kortom, handschoenen zijn de sleutel tot het handhaven van zachte, gehydrateerde handen, ongeacht de taak of weersomstandigheden.

Milde zeep

Zeep beschadigt het vetlaagje op de huid en met een milde zeep wordt de huid minder beschadigd. Na het drogen van de handen is het verstandig gelijk weer een crème aan te brengen.

Water

Drink voldoende water zodat je huid van binnenuit gehydrateerd kan worden zodat de waterbalans van je lichaam op orde is en het water niet naar andere organen gaat die dit nodig hebben om te kunnen functioneren. Door voldoende water te drinken blijft de huid elastisch en stralend, want de huid bestaat voor 70% uit water.

Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid kan je bereiken met vochtverdampers in je huis. Daarmee wordt de lucht in huis niet te droog. Ook blijft ventilatie van het huis in de herfst en winter belangrijk.

Een droge huid is meestal tijdelijk en onschuldig. Mocht de huid lang droog blijven dan is het raadzaam om te kijken naar mogelijke andere oorzaken zoals eczeem of een mogelijke allergie. Raadpleeg dan altijd een arts.

Voorbereid de herfst en winter in

Als je van jezelf weet dat je in de herfst en winter altijd droge handen hebt, dan is het verstandig om te zorgen dat je op tijd de producten in huis hebt om een droge huid te voorkomen. Bestel de producten alvast op BeeZ.nl上一篇文章 Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

发表评论

评论必须经过审核后方可显示

*必填栏