Doorgaan naar inhoud

Donateurschap

BeeZ.nl is trotse donateur geworden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. BeeZ.nl wil graag haar steentje bijdragen aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij zijn op zoek gegaan naar een goed doel waar wij ons goed mee kunnen vereenzelvigen. De bij staat al jaar en dag symbool voor ons merk en daarbij is de bij onmisbaar in onze samenleving.

Waarom supporten wij graag de Bijen?
Je hoort het steeds vaker en bent dergelijke berichten wellicht al eens tegengekomen: de wereldwijde bijenpopulatie daalt, met alle gevolgen van dien. Iedereen weet dat bijen ons voorzien van honing, maar wat doen ze nog meer? Wat maakt bijen zo belangrijk voor ons? We leggen je hier uit wat er speelt in de wereld van bijen en waarom ze zo belangrijk zijn:

1. Bijen helpen ons voedsel maken
Bijen maken dus honing, wat we lekker vinden, maar er is nog veel meer voedsel dat we aan de bijen te danken hebben. Tijdens de zoektocht naar nectar nemen ze stuifmeel mee en bevruchten andere bloemen en planten. Wist je dat 75% van al onze voedselgewassen afhankelijk zijn van bestuiving door insecten?

2. Bijen voor wilde planten en dieren
In onze beschaving zijn bijen belangrijk voor ons voedsel, en ook in het wild is dat niet anders. Wanneer bijen druk aan het bestuiven zijn, slaan zij bloemen en planten in de natuur niet over. Sterker nog, meer dan 85% van wilde planten zijn afhankelijk van deze bestuivers.

3. Bijen hebben een economische functie
Nu je weet hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedingsmiddelen, is de link tussen bijen en verkoop van deze producten snel gelegd. Dat gaat zelfs nog een stapje verder. De bestuiving zorgt er niet alleen voor dat de groenten en het fruit groeien, maar verhogen ook de kwaliteit van de voedselgewassen.

Bijen zijn zo belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct dat landbouw 18-68% van de opbrengst van appels, peren, aardbeien en blauwbessen aan de wilde bij te danken heeft. Dat is een flink stuk uit de taart die onze economie vormt.

4. De signaalfunctie van bijen
Wereldwijd behandelen we bijen als een indicator van het ecosysteem. We kijken dan naar de bijenstand en bijensterfte. Als hier grote schommelingen in zitten, is er iets aan de hand. Helaas kunnen de bijen ons niet vertellen wat er precies mis is, maar hun gezondheid heeft wel een handige signaalfunctie.

5. Ook bomen hebben bijen nodig
Bossen en bomen zijn de longen van de aarde! Als je het zo bekijkt helpen bijen ons letterlijk ademen. Naast onze landbouw en de wilde natuur werken bijen ook aan de voortplanting van bomen. Ook dat doen ze door middel van het welbekende bestuiving proces.

Hoewel zuurstof maken van cruciaal belang is, hebben bomen meer functies. Met hun wortels dienen ze bijvoorbeeld als een soort waterreservoir en hun cyclus helpt om de bodem vruchtbaar te houden. Hoe verder je kijkt, hoe meer je ziet waar bijen uiteindelijk invloed op hebben!

Met elke bestelling die jij plaatst help jij dus mee aan het behoud en het steunen van onze bijen in Nederland. De Nederlandse Bijenhouders Vereniging, afgekort NBV, hanteert de volgende doelstellingen: De NBV verbindt, versterkt, onderwijst, inspireert en faciliteert bijenhouders met als doel het in stand houden en bevorderen van een gezonde bijenstand.