Doorgaan naar inhoud

80% desinfecterende alcohol

80% Desinfecterende Alcohol voor de Beautybranche

80% Desinfecterende Alcohol: Essentieel voor de Beautybranche en Veilig Verzenden

In de beautybranche is hygiëne van het grootste belang. Of je nu een schoonheidsspecialist, kapper, of pedicure bent, het handhaven van een schone en veilige omgeving voor je klanten is cruciaal. Een van de meest effectieve middelen om deze hygiëne te waarborgen, is het gebruik van 80% desinfecterende alcohol. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen, het gebruik, en de veiligheid van 80% desinfecterende alcohol, met een speciale focus op pedicures, en bespreken we ook de regelgeving en vereisten voor het verzenden van deze gevaarlijke stof.

Conclusie

80% desinfecterende alcohol is een onmisbaar hulpmiddel in de beautybranche, vooral voor pedicures. Het zorgt voor een grondige desinfectie van zowel gereedschappen als oppervlakken, waardoor een hygiënische werkomgeving wordt gegarandeerd. Door het juiste gebruik van deze krachtige desinfecterende oplossing kunnen professionals in de schoonheidszorg hun klanten de hoogste standaard van hygiëne en veiligheid bieden.

Bij het verzenden van 80% alcohol is het essentieel om te voldoen aan de strikte regelgeving en verpakkingsvoorschriften om de veiligheid tijdens het transport te waarborgen. 

Wat is 80% Desinfecterende Alcohol?

80% desinfecterende alcohol is een oplossing die voornamelijk bestaat uit ethanol of isopropylalcohol, gemengd met water. Deze concentratie is ideaal voor het doden van bacteriën, virussen en schimmels. Het wordt breed toegepast in medische en schoonheidsomgevingen vanwege de hoge effectiviteit bij het desinfecteren van oppervlakken en instrumenten.

Waarom 80% Alcohol?

De keuze voor een alcoholconcentratie van 80% is niet willekeurig. Uit onderzoek blijkt dat deze concentratie optimaal is voor het doden van micro-organismen. Hogere concentraties, zoals 90% of meer, zijn minder effectief omdat puur alcohol te snel verdampt, waardoor het onvoldoende tijd heeft om de celwanden van micro-organismen te penetreren en te vernietigen. Bij 80% desinfecterende alcohol blijft de alcohol langer aanwezig, wat zorgt voor een grondigere desinfectie.

Toepassing in de Beautybranche

In de beautybranche is de noodzaak van een steriele werkomgeving essentieel. Klanten vertrouwen erop dat behandelingen worden uitgevoerd in een hygiënische omgeving om het risico op infecties en ziektes te minimaliseren. Hier zijn enkele manieren waarop 80% desinfecterende alcohol wordt gebruikt:

 • Instrumenten: Scharen, vijlen, pincetten en andere gereedschappen moeten na elke klant grondig worden gedesinfecteerd.
 • Oppervlakken: Werkoppervlakken zoals tafels, stoelen en lampen moeten regelmatig worden schoongemaakt om bacteriën en virussen te doden.
 • Handen: Voor en na elke behandeling moeten de handen van de specialist en de klant worden gedesinfecteerd om kruisbesmetting te voorkomen.

Focus op Pedicures

Pedicures vormen een specifiek risico op het gebied van hygiëne vanwege het directe contact met de huid en nagels van de voeten, die een broedplaats kunnen zijn voor bacteriën en schimmels. Daarom is het gebruik van 80% desinfecterende alcohol bijzonder belangrijk in deze tak van de beautybranche.

 1. Voorbereiding van de voeten: Voordat de behandeling begint, kunnen de voeten van de klant worden besproeid met 80% alcohol om oppervlaktebacteriën en schimmels te verwijderen.
 2. Desinfectie van instrumenten: Tussen behandelingen door moeten alle gebruikte instrumenten worden gereinigd en gedesinfecteerd. Dit voorkomt dat eventuele resterende micro-organismen zich verspreiden naar andere klanten.
 3. Reiniging van de werkruimte: Het werkstation, inclusief de stoelen en vloeren, moet regelmatig worden schoongemaakt met een desinfecterende oplossing om een veilige en schone omgeving te garanderen.

Veiligheid en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel 80% desinfecterende alcohol zeer effectief is, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

 • Goed ventileren: Gebruik desinfecterende alcohol in een goed geventileerde ruimte om inademing van dampen te voorkomen.
 • Contact met de huid: Hoewel alcohol vaak op de huid wordt gebruikt, kan het bij langdurige blootstelling irritatie veroorzaken. Gebruik het met mate en zorg ervoor dat de huid niet te droog wordt.
 • Brandgevaar: Alcohol is zeer ontvlambaar. Houd het uit de buurt van open vuur en hete oppervlakken.

Het Verzenden van 80% Desinfecterende Alcohol

Het verzenden van gevaarlijke stoffen, zoals 80% desinfecterende alcohol, is strikt gereguleerd vanwege de risico's die gepaard gaan met het transport van ontvlambare vloeistoffen. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet overwegen bij het versturen van 5 liter 80% alcohol:

Regelgeving en Voorschriften

 1. ADR-voorschriften (over de weg):
  • ADR staat voor het Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Volgens de ADR-voorschriften valt 80% alcohol onder de klasse 3 (brandbare vloeistoffen).
  • Voor transport van dergelijke stoffen moet je voldoen aan specifieke verpakkingseisen, etikettering, en documentatie.
 2. IATA-regels (via luchtvracht):
  • De International Air Transport Association (IATA) heeft strikte regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen per vliegtuig. 80% alcohol valt onder de categorie van gevaarlijke goederen en vereist speciale verpakkingen, etiketten en verzenddocumenten.
 3. IMDG-code (over zee):
  • Voor maritiem transport valt 80% alcohol onder de International Maritime Dangerous Goods (IMDG) code. Dit betekent dat er speciale voorschriften gelden voor verpakking, markering en documentatie.

Verpakkingsvereisten

 • UN-goedgekeurde verpakkingen: Je moet gebruik maken van UN-goedgekeurde verpakkingen die geschikt zijn voor brandbare vloeistoffen. Dit betekent vaak dat de verpakkingen getest zijn op duurzaamheid en lekbestendigheid.
 • Etikettering: Verpakkingen moeten correct geëtiketteerd zijn met gevarenlabels, zoals de oranje brandbare vloeistoffen label (klasse 3) en andere relevante markeringen.
 • Binnenverpakkingen: Het kan zijn dat je de vloeistof in kleinere verpakkingen moet doen die vervolgens in een oververpakking worden geplaatst.

Documentatie

 • Veiligheidsinformatieblad (VIB): Dit document bevat belangrijke veiligheidsinformatie over het product en moet bij de verzending worden gevoegd.
 • Verklaring van de afzender: Een verklaring dat de zending voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving.
 • Vervoersdocumenten: Afhankelijk van de transportmethode kunnen aanvullende vervoersdocumenten vereist zijn.

Transportbedrijven

Niet alle transportbedrijven zijn gecertificeerd of uitgerust om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Zorg ervoor dat je een transportbedrijf kiest dat ervaring heeft met het vervoeren van gevaarlijke stoffen en voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Specifieke Voorwaarden

 • Kleine hoeveelheden: Voor het versturen van kleinere hoeveelheden zijn er soms uitzonderingen of vereenvoudigde procedures. Echter, 5 liter valt doorgaans niet onder de kleine hoeveelheden regeling.
 • Nationaal vs. Internationaal: De regels kunnen verschillen tussen nationaal en internationaal transport. Controleer de specifieke vereisten voor jouw verzendbestemming.