Doorgaan naar inhoud
Lipbalsem aangebracht op de lippen

Wintersport en de nodige bescherming voor je huid

Het is de periode van het jaar dat mensen op wintersport gaan en druk bezig zijn met de voorbereidingen. Wat moet er allemaal mee en welke bescherming hebben we nodig. Deze bescherming gaat niet alleen over het beschermen van je lichaam tegen vallen. Het gaat ook om de bescherming van je huid. We kunnen wel denken dat alleen in de zomer de zon schade aan de huid kan aanbrengen, maar dat is niet waar. Ook in de winter is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, maar ook tegen uitdroging. In deze blog willen we ingaan op de noodzaak van het verzorgen van je huid om zonschade en uitdroging te voorkomen.

De kracht van het zonlicht 

Tijdens de wintersport is de kans op verbranden door de zon zeer zeker aanwezig. De zon is vaak krachtiger dan we denken. Doordat de temperaturen laag zijn, hebben we ook niet meteen het gevoel dat we verbranden. De kracht van de zon is afhankelijk van de hoogte waarop genoten wordt van de wintersport.  We weten allemaal wel dat de zon in de zomer weerkaatst in het water en we, als we in en rondom het water zijn ook een grotere kans hebben om te verbranden. Dat is tijdens de wintersport niet anders want de zon weerkaatst ook in de sneeuw. Zelfs in zand weerkaatst de zon en wordt de kans op verbranden vergroot. Door de weerkaatsing heb je niet alleen de directe UV-straling, maar ook nog een keer de UV-straling die door de weerkaatsing de huid bereikt. Bij sneeuw ligt het weerkaatsingspercentage op 80%. En hoe hoger je komt hoe krachtiger de zon wordt. Bij elke 1000 meter die je omhoog gaat stijgt de UV-Straling met 10%. De lucht wordt op hoge hoogte ijler en bevat minder zuurstof waardoor de UV-straling minder goed gefilterd wordt en de huid makkelijker bereikt. Een goede zonnebrand met een hoge factor van minimaal 30 SPF is dan echt noodzakelijk.

De gevolgen van kou op de huid tijden de wintersport

Tijdens de wintersport is het koud en de luchtvochtigheid is lager. Hierdoor wordt er vocht onttrokken aan je huid en dat gaat sneller dan wanneer de luchtvochtigheid hoger is. Dit is de reden dat we tijdens de kou voelen dat onze huid droger aanvoelt. Het is belangrijk je verzorging aan te passen aan de omstandigheden van het weer. Hydrateer je huid extra tegen de kou om klachten als uitdroging, roodheid en irritatie te voorkomen. Je gezicht heeft de meeste verzorging nodig want deze wordt blootgesteld aan de droge lucht. De rest van je huid heb je beschermd met verschillende laagjes kleding. De kleding zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid verdampt. Dus een muts, sjaal en handschoenen zijn goede manieren om je huid extra te beschermen tijdens de wintersport. Naast de bescherming van kleding is een fijne bodylotion tijdens de wintersport geen overbodige luxe voor je huid om de vochtbalans op pijl te houden. Je gezicht heeft dus extra aandacht nodig. Wanneer is het juiste moment om je gezicht in te smeren? Overdag kun je beter alleen je zonnebrand aanbrengen op je gezicht als het echt heel koud is, want door een vettende crème voel je het niet zo goed als je huid te koud wordt en is de kans op bevriezing van de huid groter. Als je voelt dat je het koud hebt, ben je eerder geneigd om even binnen op te warmen tijdens de wintersport. Een goede gezichtscrème zorgt voor een herstellende werking van de droge huid.

Vergeet je lipverzorging

Tijdens koude weersomstandigheden en wintersport vertonen de lippen vaak als eerste tekenen van gevoeligheid. Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat de lippen zelf niet goed in staat zijn om vocht vast te houden tijdens koude temperaturen. De droge, koude lucht onttrekt snel vocht aan de lippen, wat kan leiden tot uitdroging en ongemak.

Om je lippen overdag te beschermen, is het essentieel om een lippenbalsem met SPF te gebruiken. Deze biedt niet alleen hydratatie, maar beschermt ook tegen schadelijke zonnestralen die de gevoelige huid van de lippen kunnen beschadigen. Het gebruik van lippenbalsem met SPF voorkomt zonnebrand en houdt de lippen gehydrateerd, zelfs in extreme kou.

Voor de nacht is het niet strikt noodzakelijk om een lippenbalsem met SPF te gebruiken. In plaats daarvan kun je terugkeren naar de vertrouwde lippenbalsem die je normaal gesproken gebruikt. Nachtelijke lippenverzorging is gericht op diepe hydratatie en het herstel van de lippen gedurende de nacht, zonder de noodzaak van zonbescherming. Een fijne lippenbalsem die goed hydrateert is de lippenbalsem van Dadi’ Lip Balm.

Kortom, zorg ervoor dat je tijdens koude periodes en wintersport extra aandacht besteedt aan je lippen. Door overdag een lippenbalsem met SPF te gebruiken en 's nachts te kiezen voor een hydraterende formule, kun je je lippen beschermen tegen uitdroging en genieten van een gezonde, gehydrateerde uitstraling.Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Vorig artikel Valentijnsdag komt eraan. Wie ga jij verrassen?
Volgend artikel Van Glijbanen tot Glijmiddel: Het Geheim van Soepele Professionaliteit

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden