
Welke pleister, wanneer nodig?
Er zijn verschillende soorten pleisters verkrijgbaar. Het is niet meer alleen de traditionele pleister meer die het bloeden tegen houdt om vlekken op kleding te voorkomen. De pleisters ondersteunen nu ook een voorspoedige wondgenezing. Als wonden goed genezen dan blijft er de minst mogelijke restschade over aan de huid. Per pleistersoort zullen we de wond beschrijven waarvoor de pleister ontwikkeld is.
De traditionele pleister
Dat is de meest bekende pleister die we allemaal wel in huis hebben. De pleister met een wondkussentje en een plakstrip in allemaal verschillende maten. Deze kunnen standaard al zo ontworpen zijn of zijn af te knippen van een pleisterstrook. Deze worden gebruikt bij bloedende wondjes om te voorkomen dat er vuil in de wond komt. Ook dekken ze de wond af en dankzij het wondkussen nemen ze goed het wondvocht op. Deze pleisters zijn vaak gemaakt van textiel of een waterafstotend plastic gemaakt. Er bestaan ook pleisters met een fleecelaagje voor de gevoelige huid. De verschillende pleisters die traditioneel zijn verschillen in zachtheid van het wondkussen, kleefkracht en elasticiteit. De elasticiteit en kleefkracht zijn van invloed als de pleister mee moet buigen met de huid op bijvoorbeeld de ellenboog of knie. Er kan ook al desinfecterende vloeistof in het wondkussen van een pleister zitten en dan is het niet nodig om het wondje nog apart te desinfecteren.
Pleisterspray
Naast de traditionele pleister bestaat er ook een pleisterspray. Deze sprays zijn makkelijk in gebruik, want na het schoon maken van het wondje is het even sprayen en de wond is geheel afgedekt. Dit laagje is meestal transparant en huidvriendelijk en laat de lucht door voor een goed wond herstel. Bacteriën en vuil worden tegengehouden en er is een stofje toegevoegd waardoor de bacteriën worden uitgeschakeld. Het doorzichtige laagje wat over de wond zit verdwijnt vanzelf na een aantal dagen doordat de huid zich continu vernieuwd. De pleisterspray doet zijn werk goed op oppervlakkige schaafwonden en op plekken waar een traditionele pleister niet te plakken is.
Gelpleisters
Uit onderzoek is gebleken dat het bij sommige wonden het genezingsproces versnelt als de wonden vochtig blijven. Hierdoor wordt de cel vernieuwing gestimuleerd. De gelpleister bevatten een gellaag in het wondkussen waardoor de wond vochtig wordt gehouden en op temperatuur blijft. Zo kan er geen korstje ontstaan dat de vernieuwing van de huidcellen belemmerd en zal de wond sneller genezen en is de kans op blijvende littekens kleiner.
Hydrogelpleister
Deze pleister verlaagt de huidtemperatuur en geeft verlichting bij 1e en 2e graad brandwonden. Na het koelen van de brandwond kan een hydrogel op de brandwond aangebracht worden voor verkoeling. Bij een eerste graad brandwond is de huid nog dicht. Bij een tweede graad brandwond is de huid wel open. Dit zijn brandwonden waarvoor de pleister geschikt is. Bij brandwonden die groter zijn en/of geïnfecteerd zijn is het advies om medische hulp in te schakelen. Dit geldt ook bij derde graad brandwonden. Deze zijn te herkennen aan een wit-zwarte wond die niet echt pijnlijk is. De wond wordt droog en leerachtig.
Detecteerbare pleisters
Detecteerbare pleisters worden vaak gebruikt in de horeca en voedsel verwekende industrie. Ze zijn geschikt voor kleine wondjes die worden veroorzaakt bij het snijden in vingers. Door de blauwe kleur vallen ze goed op en het kussen is meestal voorzien van een metaalfolie waardoor de pleister traceerbaar is. Dit maakt ze afwijkend en beter vindbaar dan de traditionele pleister.
Pleistervoorraad aanvullen
Na het lezen over het bestaan van verschillende pleisters en wat ze doen voor de verschillende wonden die we op kunnen lopen, wil je misschien je pleistervoorraad wel aanvullen. Dit kan gemakkelijk vanaf de plek waar je nu bent. Bekijk het uitgebreide assortiment op Beez.nl. De pleisters worden dan snel bij je thuis bezorgt.
Een opmerking achterlaten