Doorgaan naar inhoud
Wat te doen aan eczeem?

Wat te doen aan eczeem?

Eczeem is een aandoening aan de huid die gepaard gaat met droogheid, roodheid en vaak jeuk aan de huid. Het kan op verschillende lichaamsdelen voorkomen. Leeftijd zegt niets over het wel of niet kunnen krijgen van eczeem. Het kan verergerd worden door blootstelling aan allergene of irriterende stoffen. Hoe ontstaat deze huiduitslag, wat zijn de symptomen en wat kan er gedaan worden aan eczeem? Je leest het in deze blog!


Wat is eczeem en aan welke symptomen herken je eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die droogheid, roodheid en vaak jeuk met zich meebrengt. 

De oorsprong van eczeem kan divers zijn, variërend van genetische aanleg tot blootstelling aan bepaalde triggers. Symptomen manifesteren zich vaak als een droge, rode huid die gepaard gaat met intense jeuk. Het ongemak kan toenemen door contact met stoffen zoals zeep, detergenten of zelfs allergenen in voedsel.

Effectieve behandelingen voor eczeem richten zich op het verminderen van ontstekingen en het herstellen van de huid barrière. Het gebruik van vocht inbrengende crèmes helpt de huid hydrateren en de droogheid verminderen. In sommige gevallen kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen.

Het vermijden van bekende triggers is ook essentieel bij het beheersen van eczeem. Het gebruik van milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen en het dragen van ademende kleding kunnen helpen irritatie te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de huid te verzorgen en te voorkomen dat deze uitdroogt.

Eczeem kan een chronische aandoening zijn, maar met de juiste benadering van huidverzorging en behandelingen kunnen de symptomen onder controle worden gehouden. Het is echter altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen om de meest geschikte aanpak voor individuele gevallen te bepalen. Het betreft een ontstekingsaandoening aan de huid, ook bekend als atopisch dermatitis. De meest voorkomende variant, die meestal in de kindertijd begint, staat bekend als atopisch dermatitis. Andere vormen zijn onder meer:


- Contactdermatitis, ontstaat bij contact met irriterende stoffen.
- Dyshidrotic eczeem, herkenbaar aan kleine blaasjes op handen en voeten.
- Seborroïsche eczeem, veroorzaakt schilferige plekken op de hoofdhuid, het gezicht en andere delen van het lichaam met een vettige huid.

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem kent geen eenduidige oorzaak en kan door diverse factoren worden veroorzaakt. Veelvoorkomende triggers zijn onder andere:


- Stress
- Erfelijkheid
- Genetica
- Winterweer
- Allergene prikkels
- Voedselallergieën


Daarnaast kunnen bepaalde stoffen, zoals zeep, alcohol en wol, de symptomen verergeren. Het verloop van eczeem is onvoorspelbaar, met perioden van opflakkeringen. Een goede huidverzorging, gecombineerd met het vermijden van triggers en bepaalde kleding, kan helpen de opflakkeringen te verminderen. Sommige mensen ervaren dat ze door deze aanpassingen beter controle over hun eczeem kunnen krijgen.


Wat betreft de behandeling zijn er diverse opties beschikbaar, waaronder vrij verkrijgbare medicatie, vocht inbrengende middelen en topische zalven. In gevallen waar deze maatregelen onvoldoende verlichting bieden, kan een arts of verpleegkundige medicijnen voorschrijven bij ernstige eczeem. Het UMC Utrecht herbergt een expertisecentrum voor eczeem. Helaas bestaat er geen genezing, maar 

zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten.

Adviezen bij huiduitslag

Het effectief beheersen van eczeem vereist zorgvuldige stappen en aandacht voor de behoeften van de huid. Een cruciale regel is om de aangetaste plekken niet te krabben, hoe verleidelijk het ook kan zijn. Krabben kan de symptomen verergeren en leiden tot ontstekingen en mogelijke infecties.

Een nuttige afleidingstechniek is het nemen van lauwe tot warme douches. Dit kan niet alleen kalmerend zijn voor de huid, maar helpt ook de jeuk te verminderen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat het water te heet wordt, omdat heet water de huid kan uitdrogen en irriteren.

Regelmatige hydratatie is essentieel bij het beheersen van eczeem. Gebruik vocht inbrengende crèmes die specifiek zijn ontworpen voor de gevoelige huid en vrij zijn van irriterende stoffen. Een handige tip is het toevoegen van een druppel olie aan het badwater. Dit helpt om het uitdrogen van de huid te verminderen en draagt bij aan een gezonde hydratatie.

Een interessante wetenswaardigheid is dat er speciale doucheproducten met olie beschikbaar zijn. Deze producten reinigen de huid op milde wijze en helpen tegelijkertijd om de natuurlijke oliën van de huid te behouden. Hierdoor blijft de huid gehydrateerd en wordt uitdroging voorkomen.

Naast deze dagelijkse zorgpraktijken is het belangrijk om allergenen en irriterende stoffen te vermijden die de eczeemsymptomen kunnen verergeren. Kies voor kleding van natuurlijke materialen, vermijd sterke zeep en wasmiddelen, en houd de nagels kort om krabben te minimaliseren.

Hoewel deze benaderingen nuttig kunnen zijn, is het cruciaal om te onthouden dat eczeem een chronische aandoening is en dat individuele reacties op behandelingen kunnen variëren. Het is altijd aan te raden om professioneel medisch advies in te winnen om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat het beste past bij de specifieke behoeften van de huid. Het volgen van deze zorgvuldige stappen kan echter een aanzienlijke verbetering bieden in het beheersen van eczeemsymptomen en het bevorderen van een gezondere huid.

Producten om je probleem te verlichten.

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Je bent niet alleen als je er mee te maken hebt en er zijn behoorlijk wat artikelen op de markt om de symptomen van eczeem te kunnen verlichten. Op BeeZ.nl hebben we een ruim assortiment aan eczeem producten! Een aantal artikelen die je aandacht verdienen hebben we hieronder voor je geselecteerd.


Vorig artikel Dé EHBO-kit voor onverwachte plotwendingen in het leven.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden