Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €20,-
Gratis verzending vanaf €20,-
Wat te doen aan eczeem?

Wat te doen aan eczeem?

Eczeem is een aandoening aan de huid die gepaard gaat met droogheid, roodheid en vaak jeuk aan de huid. Het kan op verschillende lichaamsdelen voorkomen. Leeftijd zegt niets over het wel of niet kunnen krijgen van eczeem. Het kan verergerd worden door blootstelling aan allergene of irriterende stoffen. Hoe ontstaat eczeem, wat zijn de symptomen en wat kan er gedaan worden aan eczeem? Je leest het in deze blog!


Wat is eczeem en aan welke symptomen herken je eczeem?

Het is een ontstekingsaandoening aan de huid. Het wordt ook wel atopisch dermatitis genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem en begint meestal in de kindertijd. De andere vormen zijn:

 

  1. Contactdermatitis, ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met een irriterende stof
  2. Dyshidrotic eczeem, wordt gekenmerkt door kleine blaasjes op de handen en voeten.
  3. Seborroïsche eczeem veroorzaakt schilferige plekken op de hoofhuid, het gezicht en andere delen van het lichaam met een vettige huid.

Eczeem herken je doordat de huid rood wordt en jeukt. Ook kan de huid zwelling laten zien en de huid verdikt zijn door de ontsteking van de oppervlaktelaag van de huid. De huid kan dan droog aan voelen. Ook kan de huid schilferig zijn bij eczeem. Het kan zijn dat er op de huid ook blaasjes ontstaan door het eczeem. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor eczeem dan volwassenen, maar volwassenen kunnen er zeker ook last van hebben.

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak van eczeem is niet eenduidig en kan meerde oorzaken hebben. Onderstaand een rijtje van veel voorkomende oorzaken:

 

  1. Stress
  2. Erfelijkheid
  3. Genetica
  4. Winterweer
  5. Allergene triggers
  6. Voedsel allergieën

Daarnaast zijn er factoren die het eczeem kunnen verergeren, zoals zeep, alcohol en wol zijn daar bekende voorbeelden van. Eczeem is nogal onvoorspelbaar met  opflakkeringen die er kunnen zijn. Maar een goede huidverzorging in combinatie met leefgewoonten zoals het vermijden van triggers en andere kleding kan helpen deze opflakkeringen te verminderen. Er zijn mensen die hierdoor merken dat het eczeem onder controle te krijgen is.


Behandeling bij eczeem

De behandeling kan uit meerder opties bestaan. Het kan met vrij verkrijgbare medicatie en vocht inbrengende middelen en topische zalven. Als dit onvoldoende verlichting van de klachten geeft dan kan een arts of verpleegkundige ook nog medicijnen voorschrijven bij ernstige eczeem. In het UMC Utrecht zit een expertisecentrum op het gebied van eczeem. Er bestaat geen genezing voor eczeem, maar wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten.

Adviezen bij eczeem

Het nemen van de juiste stappen om de symptomen van eczeem te beheersen is noodzakelijk. Het is belangrijk om niet aan de aangetaste plekken te krabben. Het kan helpend zijn om afleidingstechnieken toe te passen als een lauw/warme douche nemen. Blijf de huid regelmatig hydrateren en gebruik zachte huidverzorgingsproducten. Een druppel olie in het badwater helpt om het uitdrogen van de huid te verminderen. Wist je dat er ook doucheproducten met olie zijn? Zo blijft de huid gehydrateerd!

Producten om eczeem te verlichten.

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Je bent niet alleen als je er mee te maken hebt en er zijn behoorlijk wat artikelen op de markt om de symptomen van eczeem te kunnen verlichten. Op BeeZ.nl hebben we een ruim assortiment aan eczeem producten! Een aantal artikelen die je aandacht verdienen hebben we hieronder voor je geselecteerd.

Vorig artikel Heb jij de hygiënepapier gespot?
Volgend artikel Etherische olie, Olie met de natuurlijke krachten

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden