Doorgaan naar inhoud
voeten in een veld met kamille

Van bloem tot voet. Kamille voor elke stap

Kamille, een bescheiden bloem met verbluffende eigenschappen, heeft door de eeuwen heen zijn weg gevonden naar diverse aspecten van ons dagelijks leven. Van kalmerende thee tot rustgevende huidverzorging, deze bescheiden bloem speelt een cruciale rol in de wereld van natuurlijke geneeskunde en schoonheid. In deze blog duiken we dieper in de reis van kamille, met een bijzondere focus op voetverzorging en ontdekken we de veelzijdige eigenschappen en voordelen die deze bloem te bieden heeft.

Wat is kamille

Kamille is een kruid dat afkomstig is van de bloemen van bepaalde plantensoorten behorende tot het geslacht Matricaria en Chamaemelum. Er zijn twee veel voorkomende soorten die vaak worden gebruikt vanwege hun medicinale eigenschappen:

Duitse kamille (Matricaria chamomilla): Ook bekend als wilde, echte of schijfkamille. Het is een eenjarige plant met fijne, geveerde bladeren en witte bloemen met een geel hart.

Romeinse kamille (Chamaemelum nobile): Soms aangeduid als Engelse kamille. In tegenstelling tot Duitse is Romeinse kamille een overblijvende plant met kleine, geurende bloemen en varenachtige bladeren.

Beide soorten hebben vergelijkbare toepassingen in traditionele geneeskunde en worden vaak gebruikt voor het maken van kamillethee, etherische oliën en verschillende verzorgingsproducten.

Kamille staat bekend om zijn rustgevende en ontstekingsremmende eigenschappen, en het wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende aandoeningen. Kamillethee is bijvoorbeeld populair als een ontspannende drank die kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust.

Het is belangrijk op te merken dat als je allergisch bent voor planten in de Asteraceae-familie, zoals ambrosia, goudsbloem of madeliefjes, je mogelijk ook allergisch kunt zijn voor kamille. Het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van nieuwe kruiden en, indien nodig, advies in te winnen bij een zorgverlener.

De voordelen en eigenschappen van Kamille

Kalmerend en ontstekingsremmend: De kamillebloem staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kenmerken maken kamille ideaal voor de behandeling van huidaandoeningen en irritaties, waaronder die op de voeten.

Antibacterieel: Kamille bevat natuurlijke antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en schimmels, waardoor het een waardevol ingrediënt is in voetverzorgingsproducten.

Hydraterend: De hydraterende eigenschappen van kamille maken het een effectieve bondgenoot in het voorkomen van droge, gebarsten huid op de voeten.

Ontspannend: Kamille staat erom bekend stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Dit komt niet alleen van pas bij het kalmeren van de geest, maar ook bij het verlichten van vermoeide voeten.

Ontgiftend: Kamille kan helpen bij het ontgiften van de huid, wat nuttig is bij de behandeling van voetproblemen zoals eelt en andere onzuiverheden.

Kamille in voetverzorging is een verwennerij voor de voeten

Door de eigenschappen van kamille wordt deze vaak toegepast in voetverzorging. Er is een voetverzorgingslijn die volledig gebaseerd is op kamille. Wellicht ben je er al bekend mee of wil je er kennis mee maken, want het is een fijne voetverzorgingslijn, die verkrijgbaar is bij BeeZ.nl. De naam van deze voetverzorgingslijn geeft meteen aan dat er veel met kamille gewerkt wordt. Camillen 60 is een voetverzorgingslijn met verschillende producten voor een complete voetverzorging.

Voetverzorgingsopties met kamille

Een eenvoudig maar luxueus ritueel is het toevoegen van gedroogde kamillebloemen aan een warm voetbad. Dit niet alleen om vermoeidheid te verlichten, maar ook om de antibacteriële eigenschappen van kamille hun werk te laten doen, waardoor de voeten worden gereinigd en verfrist.

Voetverzorgingsproducten verrijkt met kamille-extract bieden een doelgerichte oplossing voor droge huid en gebarsten hielen. De kalmerende eigenschappen van kamille dringen diep door, hydrateren en herstellen de huid van de voeten. Maar is ook zeer geschikt voor het gebruik op droge ellebogen en handen, waar ook vaak een droge huid ervaren wordt. Een fijne crème hiervoor is de Hydrocreme van Camillen 60.

Kamille-olie, bekend om zijn ontspannende aroma, kan worden gebruikt voor een voetmassage. Deze massage verlicht niet alleen spanning in de voeten, maar de voedende eigenschappen van kamille-olie dringen door de huid, waardoor de voeten worden gevoed en verzorgd.

Het gebruik van kamille in de verzorgingsindustrie

Kamille wordt veel vaker ingezet in de verzorgingsindustrie dan alleen in de voetverzorging. Het is natuurlijk zonde om de mooie eigenschappen die kamille heeft alleen in de voetverzorging toe te passen. We willen je meenemen in een aantal voorbeelden waarin kamille nog meer wordt toegepast.

Gezichtsverzorging: Kamille-extracten worden vaak toegevoegd aan gezichtsreinigers, toners en crèmes vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kalmeren de huid, verminderen roodheid en bevorderen een gezonde teint.

Haarverzorging: Kamille wordt gebruikt in shampoos en conditioners vanwege zijn kalmerende effect op de hoofdhuid en zijn vermogen om de glans van het haar te verbeteren.


Aromatherapie: Kamille-olie wordt veelvuldig gebruikt in aromatherapie vanwege zijn rustgevende geur. Het kan stress verminderen, de slaap bevorderen en een gevoel van welzijn bevorderen.


Verwen je voeten met kamille

Van bloem tot voet neemt kamille ons mee op een reis van ontspanning, genezing en verwennerij. Met zijn diverse eigenschappen en voordelen is kamille een kostbaar ingrediënt in de verzorgingsindustrie, waar het niet alleen onze voeten, maar ons hele lichaam en geest koestert. Dus, geef jezelf de luxe van kamille en omarm de helende kracht van deze bescheiden bloem in je dagelijkse verzorgingsroutine. Je voeten zullen je dankbaar zijn voor de verwennerij! Wil je graag producten met kamille proberen voor je voetverzorgingsroutine? Neem dan een kijkje in onze collectie van Camillen 60 en gun jezelf deze verwennerij tegen een scherpe prijs.

Vorig artikel Een beauty arsenaal voor elke dag en onderweg
Volgend artikel Valentijnsdag komt eraan. Wie ga jij verrassen?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden