Doorgaan naar inhoud
handen die gewassen worden

Hoe belangrijk is hygiëne in de praktijk?

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden. Welke behandelmethode er ook nodig is, de hygiëne in de praktijk is super belangrijk. In de praktijk werk je met allerlei instrumenten die in aanraking komen met de huid en soms met lichaamsvloeistoffen. Micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, kunnen via deze instrumenten gemakkelijk overgedragen worden. Daarom is hygiëne in de praktijk zo belangrijk. Door hygiënisch te werken in je praktijk voorkom je besmetting! Het hygiënisch werken in je praktijk wordt steeds belangrijker omdat de micro-organismen resistenter raken. Hierdoor zijn ze moeilijker te vernietigen en kunnen ze alsnog schade toebrengen. Een schone praktijk geeft klanten een vertrouwd gevoel.


Wist je dat de Merbach Ultrasoon reiniger een apparaat is dat de instrumenten in een reinigingsbadje grondig schoonmaakt? Bekijk hier het product.

Hygiëne is eenvoudig toe te passen

Het belang van hygiënisch werken kan soms abstract lijken, maar het zijn vaak de kleine details die een aanzienlijke verbetering in hygiëne kunnen bewerkstelligen. Vooral in situaties waarin direct huidcontact met anderen plaatsvindt, is het essentieel om aandacht te besteden aan verschillende aspecten van persoonlijke hygiëne. Een eenvoudige, maar effectieve maatregel is ervoor te zorgen dat men schone kleding draagt met korte mouwen, waardoor direct contact met de huid geminimaliseerd wordt.

Bovendien is het raadzaam om geen sieraden aan handen en onderarmen te dragen, omdat deze kleine voorwerpen vaak haarden van bacteriën kunnen zijn. Handen dienen grondig gewassen te worden vóór en na elke klant, wat een basale, doch uiterst effectieve methode is om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen. Het gebruik van wegwerpmaterialen, ook wel disposables genoemd, is een andere slimme strategie. Door het direct weggooien van gebruikte materialen, zoals handschoenen, schorten, mouwbeschermers en mondmaskers, worden niet alleen deze items, maar ook eventuele aanwezige bacteriën, virussen en schimmels verwijderd waarmee de hygiëne wordt verbeterd.

De keuze voor specifieke disposables kan variëren afhankelijk van de aard van de behandeling. Bijvoorbeeld, disposable handschoenen bieden een effectieve barrière tegen direct contact met de huid, terwijl schorten en mouwbeschermers extra bescherming bieden tegen mogelijke verontreinigingen tijdens de behandeling. Het gebruik van mondmaskers is cruciaal om de overdracht van luchtweginfecties te voorkomen.

Het implementeren van vaste werkroutines is een handige strategie om consistente hygiënepraktijken te waarborgen voor, tijdens en na elke behandeling. Door deze eenvoudige maar doeltreffende maatregelen serieus te nemen, kunnen professionals op diverse vakgebieden een optimale hygiënenorm handhaven, wat essentieel is voor de gezondheid en veiligheid van zowel henzelf als hun cliënten. 

Het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren

Schoonmaken wordt vaak ten onrechte beschouwd als een afdoende maatregel voor hygiëne, soms zelfs gelijkgesteld aan desinfectie. In werkelijkheid is dit alleen het geval wanneer er gebruik wordt gemaakt van een allesreiniger die tevens desinfecterende eigenschappen bezit, gecombineerd met warm water. Voorafgaand aan dit proces dient al het zichtbare vuil grondig te worden verwijderd, omdat schoonmaken in feite begint met het wegnemen van oppervlakkige verontreinigingen. Pas wanneer alles is afgenomen en schoongemaakt, kan men overgaan tot het desinfecteren.

Een cruciale stap is desinfectie

Desinfectie is een cruciale stap die wordt uitgevoerd door alle oppervlakken te behandelen met een geschikt desinfectiemiddel. Dergelijke middelen hebben de kracht om maar liefst 99% van schadelijke micro-organismen te doden, waaronder bacteriën, schimmels en virussen. Het is echter van essentieel belang om dit proces herhaaldelijk uit te voeren, aangezien bacteriën en virussen de neiging hebben opnieuw op te duiken als deze preventieve maatregel niet consequent wordt toegepast.

Het cruciale verschil tussen schoonmaken en desinfecteren ligt in het feit dat schoonmaken zich richt op het verwijderen van zichtbaar vuil van oppervlakken, terwijl desinfectie verder gaat door 99% van alle bacteriën te doden. Schoonmaken is dus niet afdoende om alle bacteriën te elimineren, maar dient als een initiële stap om oppervlakken te reinigen van het zichtbare vuil dat zich daarop bevindt. De vervolgstap van desinfectie is noodzakelijk om een grondige eliminatie van schadelijke micro-organismen te waarborgen en daarmee een optimale hygiënestandaard te handhaven. Het regelmatig herhalen van dit proces is van groot belang om een blijvend hygiënisch resultaat te garanderen. 

Routines helpen

Routines in schoonmaakprocedures zijn gevormd door herhaalde gewoontes, waarbij elke handeling consequent in dezelfde volgorde wordt uitgevoerd om geen enkele stap over het hoofd te zien. Een gestructureerde aanpak begint met het verwijderen van grover vuil, gevolgd door desinfectie met behulp van alcohol om de praktijkruimte weer in optimale hygiënische staat te brengen.

Het is van groot belang om instrumenten die zijn gebruikt en die gereinigd en gedesinfecteerd moeten worden, altijd op een vaste plaats te leggen. Hierdoor wordt voorkomen dat essentiële instrumenten over het hoofd worden gezien of vergeten tijdens het proces. Het in acht nemen van deze vaste locatie draagt bij aan een systematische en foutloze uitvoering van het schoonmaakproces.

Een andere waardevolle gewoonte is om elke behandeling te beginnen met het desinfecteren van de benodigde hulpmiddelen om veilig en hygiënisch te kunnen werken. Het creëren van deze gewoonte is essentieel om ervoor te zorgen dat deze cruciale stap niet over het hoofd wordt gezien en komt de hygiëne ten goede. Door deze procedures te integreren in dagelijkse gewoontes, wordt niet alleen een constante kwaliteit van reiniging en desinfectie gegarandeerd, maar wordt ook de kans op het vergeten van belangrijke stappen geminimaliseerd, waardoor een optimale werkomgeving wordt behouden die voldoet aan de hygiëne normen.

Producten die bijdragen aan een goede hygiëne in de praktijk

Voor het reinigen van de praktijkruimte heb je de gewone reiniging zoals ook in een huis, maar om de micro-organismen te doden is dat niet genoeg. Er kan gekozen worden voor een desinfecterende allesreiniger waardoor de hoeveelheid micro-organismen al kleiner worden. Om ze volledig te verwijderen is het reinigen met alcohol noodzakelijk en dat komt de hygiëne zeker ten goede. Dan is het handig om een alcohol te hebben die ook gebruikt kan worden op de huid en op instrumenten. De instrumenten hebben een reiniging nodig met alcohol om het besmettingsgevaar met micro-organismen te verkleinen. Kijk altijd op de instrumenten waarmee ze gereinigd mogen worden om beschadiging te voorkomen. Want wanneer instrumenten beschadigd zijn, geeft dit weer ruimte voor vuil om te blijven kleven en daar wordt de hygiëne niet bevordert. 

Beez heeft de producten om de hygiëne in je praktijk te behouden of te verbeteren

Het is natuurlijk gemakkelijk en efficiënt als alle producten op één plek besteld kunnen worden om de hygiëne in de praktijk te behouden of te verbeteren. Alle producten die nodig zijn voor een goede hygiëne in de praktijk vind je op Beez.nl. Van handzeep tot alcohol en sprayvloeistof voor het reinigen van oppervlakte, huid en instrumenten. Maar ook alcoholdoekjes en de disposables, zoals handschoenen, dental towels, wattenschijfjes en celstofdeppers, spatels, schorten, mondmaskers en nog veel meer. Bestel snel jouw producten op BeeZ.nl voor een hygiënische omgeving!

Vorig artikel Helende Magie: De Kracht van Wondzalf

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden