Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €20,-
Gratis verzending vanaf €20,-
Hoe belangrijk is hygiëne in de praktijk?

Hoe belangrijk is hygiëne in de praktijk?

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden. Welke behandelmethode er ook nodig is, de hygiëne in de praktijk is super belangrijk. In de praktijk werk je met allerlei instrumenten die in aanraking komen met de huid en soms met lichaamsvloeistoffen. Micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, kunnen via deze instrumenten gemakkelijk overgedragen worden. Daarom is hygiëne in de praktijk zo belangrijk. Door hygiënisch te werken in je praktijk voorkom je besmetting! Het hygiënisch werken in je praktijk wordt steeds belangrijker omdat de micro-organismen resistenter raken. Hierdoor zijn ze moeilijker te vernietigen en kunnen ze alsnog schade toebrengen. Een schone praktijk geeft klanten een vertrouwd gevoel.


Wist je dat de Merbach Ultrasoon reiniger een apparaat is dat de instrumenten in een reinigingsbadje grondig schoonmaakt? Bekijk hier het product.

Hygiëne is eenvoudig toe te passen

Het kan wat abstract klinken om hygiënisch te werk te gaan, maar vaak zijn het alle kleine dingen die de hygiëne beter maken. Als je huidcontact hebt met andere mensen zorg er dan voor dat je schone kleding draagt met korte mouwen. Draag geen sieraden aan handen en onderarmen en was de handen voor en na elke client. Daarnaast is het handig om met disposables te werken. Deze gooi je na gebruik weg en daarmee ook de bacteriën, virussen en schimmels. Welke disposables handig zijn, verschilt per behandeling. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van disposable handschoenen, schorten mouw beschermers en mondmaskers. Vaste werkroutines kunnen helpen bij het toepassen van hygiëne voor, tijdens en na de behandeling.

Het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren

Vaak denken we dat schoonmaken al voldoende is en misschien wel gelijk staat aan desinfecteren. Dit is alleen het geval als er wordt schoongemaakt met een desinfecterende allesreiniger en warm water. Hiervoor moet wel eerst al het zichtbare vuil weg zijn. Je maakt eerst schoon door het zichtbare vuil weg te halen. Als alles afgenomen en schoon is, kan je beginnen aan het desinfecteren. Dit doe je door alle oppervlakte af te nemen met een desinfectiemiddel. Deze doden 99% van de schadelijke mini-organismen. Het is dus van belang om dit te herhalen anders steken de bacteriën, schadelijke schimmels en virussen de kop weer op.
Het verschil is dus dat schoonmaken niet alle bacteriën dood, maar oppervlakten reinigt van het vuil dat op de oppervlakte ligt. En desinfectie alle bacteriën voor 99% dood.

Routines helpen

Routines zijn gewoontes van de manier van schoonmaken als dit elke keer in dezelfde volgorde gebeurt dan wordt er geen stap over geslagen. Eerst het grovere vuil weghalen en dan desinfecteren met een alcohol zodat de praktijkruimte weer schoon is. Leg de instrumenten die gebruikt zijn en gereinigd en gedesinfecteerd moeten worden altijd op dezelfde plek neer, zodat er geen instrumenten vergeten worden. Begin de behandeling altijd met het desinfecteren van de dingen die nodig zijn om veilig aan het werk te kunnen. Maak hiervan een gewoonte zodat het niet vergeten wordt.

Producten die bijdragen aan een goede hygiëne in de praktijk

Voor het reinigen van de praktijkruimte heb je de gewone reiniging zoals ook in een huis, maar om de micro-organismen te doden is dat niet genoeg. Er kan gekozen worden voor een desinfecterende allesreiniger waardoor de hoeveelheid micro-organismen al kleiner worden. Om ze volledig te verwijderen is het reinigen met alcohol noodzakelijk. Dan is het handig om een alcohol te hebben die ook gebruikt kan worden op de huid en op instrumenten. De instrumenten hebben een reiniging nodig met alcohol om het besmettingsgevaar met micro-organismen te verkleinen. Kijk altijd op de instrumenten waarmee ze gereinigd mogen worden om beschadiging te voorkomen.

Beez heeft de producten om de hygiëne in je praktijk te behouden of te verbeteren

Het is natuurlijk gemakkelijk en efficiënt als alle producten op één plek besteld kunnen worden om de hygiëne in de praktijk te behouden of te verbeteren. Alle producten die nodig zijn voor een goede hygiëne in de praktijk vind je op Beez.nl. Van handzeep tot alcohol en sprayvloeistof voor het reinigen van oppervlakte, huid en instrumenten. Maar ook alcoholdoekjes en de disposables, zoals handschoenen, dental towels, wattenschijfjes en celstofdeppers, spatels, schorten, mondmaskers en nog veel meer. Bestel snel jouw producten op BeeZ.nl voor een hygiënische omgeving!

Vorig artikel Ongelukje? Zorg dat je voorbereid bent!
Volgend artikel Lente, ohnee overal insecten wat nu!?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden