Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €20,-
Gratis verzending vanaf €20,-
Etherische olie, Olie met de natuurlijke krachten

Etherische olie, Olie met de natuurlijke krachten

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische stoffen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Het ondersteund de ademhaling, helpt ontspannen en zuivert de omgevingslucht. Door het gebruik van essentiële oliën kun je de kwaliteit van de lucht in huis of praktijd, sterk verbeteren. Lees snel verder hoe je de oliën kunt gebruiken!

Hoe zijn etherische oliën ontstaan?

De laatste jaren wordt er meer over het gebruiken van etherische oliën gesproken en zijn er meer mensen die het zijn gaan toepassen, maar het is niet iets wat de laatste jaren is ontstaan. In het oude Griekenland onderzochten mannen zoals Hippocrates en Homerus al het aromatische gebruik van planten, waarbij ze gebruik maakte van de kennis van de oude Egyptenaren. Want zij gebruikte de plantaardige producten voor de schoonheidsbehandeling, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies. Door de Chinezen worden planten al eeuwenlang gebruikt om het welzijn te bevorderen. Plantenextracten werden door de oude Romeinen al gebruikt voor massages, parfum en geurbaden. In Iran werden in de middeleeuwen specerijen of hars voor parfums gebruikt voor hun gezondheid.

Manieren om olie toe te passen

Onderzoek naar etherische oliën blijft zich ontwikkelen en daardoor zijn er steeds meer toepassingsmethode voor deze oliën. Het blijft belangrijk om de instructie op de olie te lezen voor gebruik. Er kan één olie tegelijk gebruikt worden of in samenstellingen die elkaar aanvullen. De nu meest gebruikte methode op een rijtje:

In een diffuser

De diffuser wordt ook wel een aromalamp genoemd. Met deze methode is het mogelijk om de hele dag prettige geurtjes te verspreiden. Afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. In de ochtend is het fijn om stimulerende oliën te gebruiken, zoals Eucalyptus, Pepermunt, Palmarosa. Mocht je halverwege de dag een energiedipje hebben en wel een boost kunnen gebruiken dan is geranium, bergamot of melisse een fijne optie. In de avond wil je een ontspannen sfeer creëren. Dat lukt goed met Lavendel,. Doe water in de diffuser of aromalamp en voeg daar een paar druppels olie aan toe zodat de geur verdampt wordt in de lucht.

Bij een massage

Het is met etherische oliën heel makkelijk om je eigen massage olie te maken en nog meer te genieten van een massage. Neem een koudgeperste basisolie en voeg op 125-150ml ongeveer 20 druppels etherische olie toe. Dit is extra genieten van een massage. De koudgeperste basisolie heeft zijn werkzame stoffen nog behouden dat is bij een warme persing niet het geval

Op de huid

Fijne plekken om olie direct op de huid te druppen zijn polsen, borst, onderkant van je voeten of je slaap. Een paar druppeltjes op deze plekken hebben invloed op je stemming. Als je de olie nog nooit gebruikt hebt is het verstandig eerst één druppel op de binnenkant van je pols te druppelen en een half uur te wachten om te kijken of je niet gevoelig bent voor een allergische reactie op de plantsoort. Bij zeer krachtige olie is het vermengen met een draagolie aan te raden.

In bad

Voeg een paar druppels olie toe aan je badwater. Dit kan ook in combinatie met een badzout, maar is niet noodzakelijk. Ben je niet in het bezit van een bad dan kan je ook een voetenbadje maken met een paar druppels olie en genieten van de olie.

Inhaleren

Dit is de meest eenvoudige manier om een etherische olie te gebruiken. Je draait het flesje open en ruikt aan de olie. Je inhaleert deze door je neus. Dit kan heel sterk zijn en dan is het prettiger om een aantal druppels in je handen te doen en deze tussen je handpalmen te wrijven. Door dan een dakje van je handen om je neus te maken kan je de olie inhaleren. De olie kan ook op een zakdoekje gedaan worden om te inhaleren.

Nieuw bij Beez.nl

Ben je net zo enthousiast geworden als wij over de oliën!? Is je nieuwsgierigheid om het gemak van oliën te ervaren geprikkeld en wil je met etherische oliën aan de slag dan is dit het juiste moment. Het assortiment van Beez is sinds kort uitgebreid met etherische oliën van Jiva. Mooie producten om mee kennis te maken.

Vorig artikel Wat te doen aan eczeem?
Volgend artikel Smart Gellak; De slimste gellak voor zomer nagels!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden