Doorgaan naar inhoud
een flesje met etherische olie

Etherische oliën, Olie met de natuurlijke krachten

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische stoffen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Het ondersteund de ademhaling, helpt ontspannen en zuivert de omgevingslucht. Door het gebruik van etherische oliën kun je de kwaliteit van de lucht in huis of praktijd, sterk verbeteren. Lees snel verder hoe je de oliën kunt gebruiken!

Hoe zijn etherische oliën ontstaan?

De laatste jaren wordt er meer over het gebruiken van etherische olië gesproken en zijn er meer mensen die het zijn gaan toepassen, maar het is niet iets wat de laatste jaren is ontstaan. In het oude Griekenland onderzochten mannen zoals Hippocrates en Homerus al het aromatische gebruik van planten, waarbij ze gebruik maakte van de kennis van de oude Egyptenaren. Want zij gebruikte de plantaardige producten voor de schoonheidsbehandeling, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies. Door de Chinezen worden planten al eeuwenlang gebruikt om het welzijn te bevorderen. Plantenextracten werden door de oude Romeinen al gebruikt voor massages, parfum en geurbaden. In Iran werden in de middeleeuwen specerijen of hars voor parfums gebruikt voor hun gezondheid.

Manieren om olie toe te passen

Onderzoek naar etherische oliën blijft zich ontwikkelen en daardoor zijn er steeds meer toepassingsmethode voor deze oliën. Het blijft belangrijk om de instructie op de olie te lezen voor gebruik. Er kan één olie tegelijk gebruikt worden of in samenstellingen die elkaar aanvullen. De nu meest gebruikte methode op een rijtje:

In een diffuser

De diffuser wordt ook wel een aromalamp genoemd. Met deze methode is het mogelijk om de hele dag prettige geurtjes te verspreiden. Afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. In de ochtend is het fijn om stimulerende oliën te gebruiken, zoals Eucalyptus, Pepermunt, Palmarosa. Mocht je halverwege de dag een energiedipje hebben en wel een boost kunnen gebruiken dan is geranium, bergamot of melisse een fijne optie. In de avond wil je een ontspannen sfeer creëren. Dat lukt goed met Lavendel,. Doe water in de diffuser of aromalamp en voeg daar een paar druppels olie aan toe zodat de geur verdampt wordt in de lucht.

Bij een massage

Het zelf maken van massageolie met etherische oliën biedt een eenvoudige manier om nog meer te genieten van massages. Het proces is simpel: kies een koudgeperste basisolie en voeg ongeveer 20 druppels etherische olie toe aan 125-150 ml van de basisolie. Deze gepersonaliseerde massageolie voegt een extra dimensie toe aan je massage-ervaring.

Waarom een koudgeperste basisolie?

De keuze voor een koudgeperste basisolie is cruciaal omdat deze methode ervoor zorgt dat de werkzame stoffen in de olie behouden blijven. In tegenstelling tot warme persing, waarbij hogere temperaturen worden gebruikt en de oliën mogelijk hun waardevolle eigenschappen verliezen, behoudt koudpersen de integriteit van de basisolie. Hierdoor blijven de voedende en verzorgende eigenschappen van de olie behouden, wat bijdraagt aan de effectiviteit van de massage.

Bij het mengen van etherische oliën met de basisolie is het belangrijk om de verhoudingen in acht te nemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 20 druppels etherische olie toe te voegen aan elke 125-150 ml basisolie. Deze verhouding zorgt voor een evenwichtige concentratie van etherische oliën, waardoor de massageolie zowel aangenaam geurend als heilzaam is voor de huid.

Etherische oliën bieden niet alleen geurige voordelen, maar hebben ook vaak specifieke eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld, lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende effecten, terwijl pepermuntolie verfrissend kan zijn. Het combineren van verschillende etherische oliën stelt je in staat om de massageolie aan te passen aan jouw voorkeuren en behoeften.

Door je eigen massageolie te maken, creëer je niet alleen een gepersonaliseerde ervaring, maar heb je ook controle over de ingrediënten die op je huid worden aangebracht. Het is een kosteneffectieve en natuurlijke benadering van zelfverzorging, waardoor je kunt genieten van zowel de ontspannende voordelen van de massage als de heilzame eigenschappen van etherische oliën. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek de perfecte mix die bij jou past voor een verrijkende en aromatische massage-ervaring.

Op de huid

Fijne plekken om olie direct op de huid te druppen zijn polsen, borst, onderkant van je voeten of je slaap. Een paar druppeltjes op deze plekken hebben invloed op je stemming. Als je de olie nog nooit gebruikt hebt is het verstandig eerst één druppel op de binnenkant van je pols te druppelen en een half uur te wachten om te kijken of je niet gevoelig bent voor een allergische reactie op de plantsoort. Bij zeer krachtige olie is het vermengen met een draagolie aan te raden.

In bad

Voeg een paar druppels olie toe aan je badwater. Dit kan ook in combinatie met een badzout, maar is niet noodzakelijk. Ben je niet in het bezit van een bad dan kan je ook een voetenbadje maken met een paar druppels olie en genieten van de olie.

Inhaleren

Dit is de meest eenvoudige manier om een etherische olie te gebruiken. Je draait het flesje open en ruikt aan de olie. Je inhaleert deze door je neus. Dit kan heel sterk zijn en dan is het prettiger om een aantal druppels in je handen te doen en deze tussen je handpalmen te wrijven. Door dan een dakje van je handen om je neus te maken kan je de olie inhaleren. De olie kan ook op een zakdoekje gedaan worden om te inhaleren.

Nieuw bij Beez.nl

Ben je net zo enthousiast geworden als wij over de oliën!? Is je nieuwsgierigheid om het gemak van oliën te ervaren geprikkeld en wil je met etherische oliën aan de slag dan is dit het juiste moment. Het assortiment van Beez is sinds kort uitgebreid met etherische oliën van Jiva. Mooie producten om mee kennis te maken.

Vorig artikel Een duik in de wereld van schoonheid en beauty

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden